ZAPLIJENJENA OPREMA

Poput Pabla Escobara: Darko Šarić posjedovao i koristio opremu nalik onoj poznatog narkobossa

Spomenuti satelitski telefoni značajno se razlikuju od standardnih telefona...

Darko Šarić

 Pedja Milosavljevic/Cropix

Kriminalna grupa Darka Šarića, kojem se otprije sudi za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Europu, "pala" je u četvrtak u međunarodnoj akciji zbog niza novih kriminalnih djela, među kojima je i ubojstvo. Prema neslužbenim informacijama, Šariću su zaplijenjeni satelitski telefoni pomoću kojih je iz beogradske zatvorske ćelije komunicirao s pripadnicima svoje grupe diljem svijeta, a presretnuta je i komunikacija preko zaštićene aplikacije "Sky", piše Nova.rs.

Spomenuti satelitski telefoni značajno se razlikuju od standardnih telefona. Umjesto baznih stanica na zemlji, oni koriste satelite za prijenos signala, što znatno otežava ulazak tim mobitelima u trag. Važno je napomenuti da će osoba koja posjeduje satelitski telefon moći razgovarati samo s osobom koja ima isti uređaj.

O satelitskim telefonima govorilo se i devedesetih godina, i to u slučaju vjerojatno najpoznatijeg narkobossa na svijetu, Pabla Emilia Escobara. Mediji su tada izvještavali da je u njegovoj kući pronađen čudan uređaj, veličine manjeg televizora, s nesvakidašnjom antenom.

U pitanju je bio satelitski telefon, koji je tada vrijedio desetine tisuća dolara i bio je rijetkost čak i u državnim agencijama. Mediji su tada prenosili da ih je narkoboss imao čak 12.

Osim satelitskih telefona, prema dosad poznatim informacijama, klan Šarić koristio je i aplikaciju "Sky", tajnu i zaštićenu aplikaciju. Naime, s platforme "Sky" je preuzeta cijela komunikacija, i prema neslužbenim saznanjima, riječ je o organiziranju pojedinih ubojstava na teritoriju Srbije i Crne Gore.

Uhićenje kriminalne grupe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja skrenulo je pažnju javnosti na korištenje zaštićenih kanala komunikacije, kojima su mahom skloni pripadnici organiziranih kriminalnih grupa. Već nekoliko dana nakon uhićenja, javnost je imala priliku saznati sve o spomenutoj aplikaciji.

Ovaj kanal za šifriranu komunikaciju svoj je uzlet doživio mnogo prije Belivuka i njegove kriminalne grupe i to nakon što je policija "razbila" veliku platformu koja je pružala usluge zaštićene komunikacije. Kako je portal nova.rs pisao, u izvještaju NSA (National Security Agency) navodi se da je platforma brojala oko 60 tisuća korisnika i da su se na njoj planirale isporuke ilegalne robe poput narkotika, razvijale su se taktike za pranje novca, planovi za likvidacije i sl.

Aplikacija "Sky" je jedno od novih utočišta, a cijena za aktivaciju kreće se od 600 do 2200 eura. Podaci o ovom servisu se mogu pronaći pretragom na uobičajenim pretraživačima, a kako se može saznati, poslužitelji su mislili na sve, pa će se tako, ako više puta promašite lozinku, svi podaci iz telefona obrisati, a postoje i lozinke za slučajeve kada želite da sve iz telefona nestane.

Podsjetimo, kriminalna grupa Darka Šarića "pala" je u velikoj međunarodnoj akciji, koju su koordinirali EUROPOL i EUROJUST. Akcija je provedena u suradnji nekoliko zemalja u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 03:22