ZAHTJEVAN PROCES

Popis stanovništva u Crnoj Gori ponovo odgođen, evo kada je novi termin

Posljednji popis u Crnoj Gori održan je 2011. i na njemu se oko 45 posto stanovništva izjasnilo da su Crnogorci

Milojko Spajić

 Savo Prelevic/Afp/Profimedia/Savo Prelevic/Afp/Profimedia

Crnogorski premijer Milojko Spajić rekao je u srijedu da je njegova vlada donijela odluku da se popis stanovništva u Crnoj Gori koji je trebao početi u četvrtak odgodi za 3. prosinca.

Prethodno je najveća oporbena stranka u Crnoj Gori, Demokratska partija socijalista, priopćila da neće sudjelovati u popisu stanovništva dok se ne ispune svi uvjeti predviđeni sporazumom koji su prošlog tjedna potpisali s premijerom Milojkom Spajićem.

Spajić im je nakon te njihove odluke ponudio da se popis pomakne za četiri dana kako bi se ispunili svi uvjeti što su u DPS-u u srijedu navečer prihvatili, te su naveli da su spremni “dati puni doprinos kako bi se popis u novom terminu 3. prosinca održao”.

"Večerašnja odluka opozicije, kao i ova izglasana odluka na današnjoj elektronskoj sjednici vlade o odgađanju popisa, dokaz je da sazrijevamo kao društvo. Za mene je ovo jako bitno za pomirenje Crne Gore i sam proces pristupanja EU", istakao je Spajić na konferenciji za medije.

Spajić je kazao da su za manje od mjesec uspjeli zatvoriti jedan vrlo zahtjevan proces i da ga od nule dovedu do toga da svi budu zadovoljni.

"Na sve smo izazove odgovorili u rekordnom roku i poslali jasnu poruku da su nam prioritet društveni konsenzus i interes građana” istaknuo je crnogorski premijer.

Popis u Crnoj Gori bio je najavljen za 1. studenog, ali ga je Spajićeva vlada odgodila na prvoj sjednici zbog prijetnji oporbe da će ga bojkotirati jer u popisnim povjerenstvima nema njenih članova.

Nakon toga, crnogorska vlada, predstavnici crnogorske oporbe i vijeća manje brojnih naroda u Crnoj Gori potpisali su prošlog tjedna Sporazum o popisu, koji između ostalog predviđa proširivanje popisnih povjerenstava, kontrolu unosa prikupljenih podataka, izradu softvera za njihovu provjeru, te zabranu strankama da provode kampanju vezanu uz popis.

Posljednji popis u Crnoj Gori održan je 2011. i na njemu se oko 45 posto stanovništva izjasnilo da su Crnogorci, Srba je bilo 29 posto, Bošnjaka 8,5 posto, Muslimana 3 posto i Hrvata oko 1 posto.

Uoči ovogodišnjeg popisa u Crnoj Gori su prosrpske političke stranke vodile agresivnu popisnu kampanju kako bi se povećao broj ljudi koji će se izjasniti kao Srbi, u koju su se uključili i čelnici Srpske pravoslavne crkve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:44