ODBROJAVANJE

Popis koji svijet napeto iščekuje konačno postaje javan 1. siječnja: ‘Mnogima će ovo biti jako nervozan Božić...‘

‘Mnogi će Božić i Novu godinu dočekati nervozni. Tko je na popisu zločestih?‘, ustvrdila je Giuffre

Virginia Giuffre

 TNS/ABACA/Abaca Press/Profimedia

Virginia Giuffre, 40-godišnja Amerikanka koja tvrdi da je bila žrtva trgovine ljudima u svrhu seksualne eksploatacije te da ju je pokojni financijaš i osuđeni trgovac ljudima Jeffrey Epstein kao 17-godišnjakinju dostavio britanskom princu Andrewu koji ju je potom seksualno zlostavljao, pozdravila je odluku američke sutkinje Lorette Preske koja je naložila da se početkom 2024. mogu objavit imena 177 osoba koje su bile povezane s Epsteinom.

- Deseci suradnika i žrtava Jeffreyja Epsteina vjerojatno će biti identificirani u narednim tjednima - napisala je Giuffre na društvenoj mreži X te dodala da je sutkinja "tragačica za istinom i pravednica".

- Mnogi će Božić i Novu godinu dočekati nervozni. Tko je na popisu zločestih? - ustvrdila je Giuffre.

Princ Andrew, vojvoda od Yorka, nagodio se s Giuffre nakon što ga je ova optužila za seksualno zlostavljanje. On joj je na ime nagodbe isplatio 12 milijuna funti.

Giuffre je 2016. godine za klevetu optužila glavnu Epsteinovu suradnicu Ghislaine Maxwell. Premda je taj sudski proces okončan nagodbom, američki dnevni list The Miami Herald sudskim je putem pokušao doći do imena koja su spomenuta u procesu koji je Giuffre pokrenula protiv Maxwell.

Imena nekih osoba koje su spomenute u spisu već su objavljena jer ih se moglo povezati s intervjuima koje su te osobe dale medijima. Među njima su imena sobarica koje su spremale Epsteinove nekretnine na njegovom privatnom otoku.

Sutkinja Preska dala je osobama koje se spominju u spisu 14 dana da kažu jesu li protiv toga da njihova imena budu objavljena.

Ako ne bude žalbi na sutkinjinu odluku, s objavom imena u spisu krenut će se 1. siječnja 2024. godine.

Moguće je da će se doznati informacije o Johanni Sjoberg koja tvrdi da ju je princ Andrew jednom prilikom u New Yorku zgrabio za grudi. Moguće je i da će se doznati nešto o Haley Robson, jednoj od žena koje su Epsteinu pribavljale djevojke. Ona je nedavno ustvrdila i da je sama bila njegova žrtva. Prema podacima iz spisa, moglo bi se nešto doznati o manekenu Jean-Lucu Brunelu. On je navodno bio blizak Epsteinu te sam zlostavljao mnogo mladih žena. Dok je 2022. u zatvoru u Francuskoj čekao suđenje za niz seksualnih kaznih djela, Brunel se objesio.

Pored imena Epsteinovih suradnika, među materijalima koji bi mogli biti objavljeni naći će se emailovi, iskazi i drugi pravni dokumenti koji do sada nisu bili javno dostupni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:42