VIRALNA SNIMKA IZ KINE

Popeo se do vrha najpoznatijeg vodopada u zemlji, video koji je snimio šokirao je milijune: ‘Pa ovo je lažno!‘

312 metara visok vodopad Yuntai, smješten je u provinciji Henan, unutar planinskog geoparka Yuntai, pod zaštitom UNESCO-a

Yuntai vodopad

 Feng Dapeng/zuma Press/profimedia/Feng Dapeng/zuma Press/profimedia

Najpoznatiji kineski vodopad je, čini se, lažnjak. Naime, video jednog planinara objavljen na društvenim mrežama otkrio je da voda iz najvišeg neprekinutog slapa u Kini, slapa Yuntai, zapravo dolazi iz cijevi ugrađene pri vrhu stijene, piše BBC.

Otkad je u ponedjeljak prvi put objavljena, snimka je pogledana već 70.000 puta.

‘Ono kad sam prošao pravu muku da se popnem do vrha Yuntai vodopada, samo da bih ondje našao cijev‘, naišao je planinar uz video.

Uprava Yuntai parka priznala je da je na vodopadu napravljeno ‘malo poboljšanje‘ tijekom sušne sezone kako turisti koji žele vidjeti slap ne bi ostali razočarani.

Međutim, priča o cijevima u vodopadu već se proširila i na društvenoj mreži Douyin prikupila 10 milijuna pregleda, a na Weibou čak 14 milijuna.

Uprava parka prozvana je zbog svoje zakašnjele reakcije i poručeno im je da nauče nešto iz ovog incidenta te da razloge za ‘poboljšanja‘ na slapu turistima objasne prije nego stvar izmakne kontroli.

Park je nakon toga objavio poruku napisanu u ime samog vodopada.

‘Nisam očekivao da ćemo se upoznati na ovaj način. S obzirom na sezonske promjene, ne mogu jamčiti da ću biti u svojoj najboljoj formi baš svaki put kad me dođete vidjeti. Napravio sam malo poboljšanje tijekom sušne sezone samo kako bih izgledao što bolje za susret s prijateljima‘, poručio je slap Yuntai.

312 metara visok vodopad Yuntai, smješten je u provinciji Henan, unutar planinskog geoparka Yuntai, pod zaštitom UNESCO-a.

Svake godine privlači milijune posjetitelja oduševljene milijardama godina starim geološkim formacijama.

Dužnosnici parka rekli su kako je voda iz cijevi prirodna izvorska voda te kako ta intervencija nije narušila prirodni okoliš.

Ipak, korisnici društvenih mreža su podijeljeni.

Neki razumiju ovakav potez uprave parka i kažu kako je bolje i ovo, nego da turisti ostanu razočarani.

No drugi kažu kako ovakav zahvat ne pokazuje poštovanje prema turistima, već nepoštovanje prema prirodi i slapu.

Inače, ovo nije prvi vodopad u Kini koji je doživio malo umjetnog poboljšanja.

Vodopad Huangguoshu, poznato turističko odredište u pokrajini Guizhou na jugozapadu Kine, 2006. je potpomognut projektom preusmjeravanja vode iz obližnje brane kako bi održao svoj tok tijekom sušne sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 10:37