EUROPA SE BUDI

Pomoć u zadnji čas: Ukrajini stižu stotine tisuća granata, ključnu ulogu odigrala ekipa iz Praga?

Petr Pavel rekao je da bi streljivo moglo biti brzo na putu za Ukrajinu

Ukrajinski vojnici s granatama od 122mm

 Ihor Tkachov/Afp/Profimedia/Ihor Tkachov/afp/profimedia

Nekoliko europskih zemalja u procesu je nabave stotine tisuća topničkih granata kalibra 122 milimetra iz inozemstva kako bi ih donirali Ukrajini. Stručnjaci tvrde da će ovaj potez pomoći Kijevu koji u zadnje vrijeme ne uspijeva nadoknaditi manjak streljiva u jeku snažne ruske ofenzive, javlja portal Defense News.

Najnoviji vojni paket za Ukrajinu, koji je ovaj mjesec najavila njemačka vlada, uključivao je više od 120.000 topničkih projektila sovjetskog kalibra. Berlin je precizirao je da isporuke stižu iz industrijskih zaliha koje se financiraju javnim sredstvima.

Njemački list Der Spiegel izvijestio je da su granate naručene iz Bugarske, glavnog proizvođača ove vrste streljiva u Europi.

"Većina ukrajinskog topništva još uvijek je iz sovjetske ere - standardi su bili 122 mm, 130 mm i 152 mm, tako da je nabava novog streljiva ovog kalibra za Kijev vrijedna", rekao je Mark Cancian, viši savjetnik za međunarodni sigurnosni program u Centru za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u Washingtonu.

Ukrajinske snage i dalje se oslanjaju na stariju opremu, uključujući haubice D-30 ili 2S1 Gvozdika, koje mogu ispaljivati samo granate koje ne odgovaraju NATO standarde.

Na konferenciji u Münchenu češki predsjednik Petr Pavel rekao je da je njegova vlada također uspjela locirati gotovo milijun granata iz inozemstva, uključujući 800.000 kalibra 155 mm i 300.000 kalibra 122 mm.

Dodao je da bi streljivo moglo biti brzo na putu za Ukrajinu ako se osiguraju sredstva od drugih saveznika.

"Kupovina streljiva na svjetskom tržištu ima puno smisla zbog ograničenja kapaciteta onoga što Europa i SAD mogu proizvesti - Washington je već učinio dosta toga, osiguravši 200.000 komada streljiva kalibra 152 mm, 40.000 130 mm i 40.000 komada kalibra 122 mm", rekao je Cancian.

U nedavnom izvješću istraživačkog centra CSIS navedeno je da je nedostatak sovjetskih standardnih granata – 122 mm i 152 mm – postupno smanjio vrijednost topništva iz sovjetske ere.

Dok su Sjedinjene Države obišle cijeli svijet kako bi kupile ovu vrstu streljiva, Cancian kaže da bi neke države mogle biti sklonije prodavati ga drugim državama osim SAD-u.

“Vjerojatno postoje neke zemlje koje će prodavati Češkoj, ali ne i SAD-u i koje također žele ostati anonimne”, rekao je.

Nick Reynolds, znanstveni suradnik za kopneno ratovanje u londonskom istraživačkom centru RUSI, rekao je da bi Ukrajina ipak trebala nastojati pretvoriti svoju topničku opremu u standard NATO-a s vremenom, jer je novije streljivo superiornije u eksplozivnoj snazi, dometu i točnosti. Dodao je kako su “razmjeri rata i materijalni zahtjevi golemi".

Ukrajina ispaljuje granate kalibra 155 milimetara i troši cijevi od 155 mm daleko brže nego što se bilo koje može proizvesti u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:08