RAST ĆE I PENZIJE...

Poljuljani Erdoğan najavio da će za 45 posto podići plaće za 700.000 službenika u javnom sektoru

Predviđa se da će važnu ulogu odigrati pet milijuna mladih, a isto se očekuje i za dio biračkog tijela koji čine žene

Recep Tayyip Erdogan

 Adem Altan/Afp

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan razne je oblike socijalne pomoći podijelio početkom godine, prije katastrofalnog potresa, da bi u utorak odigrao i zaključni potez: najavio je 45-postotno povećanje plaća koje se odnosi na 700.000 radnika u javnom sektoru. Kako prenosi agencija Anadolu, turski predsjednik najavio je, kao da nema izbora u nedjelju, da će "već u srpnju" obaviti pripremne korake radi povećanja minimalnih plaća državnim službenicima, ali i mirovina.

Turski mediji, koji su pod kontrolom vlade, ponašaju se kao da ne postoji stvarna opozicija, ona koju čini šest stranaka ujedinjenih iza predsjedničke kandidature Kemala Kılıçdaroğlua. Ali će među udarne vijesti staviti operacije protiv zabranjene kurdske Radničke partije (PKK) kako bi nastavili uvjeravati tursko biračko tijelo da je Kılıçdaroğlu povezan s tom terorističkom organizacijom. Nije, ali koga još briga za točnost podataka kad živimo u svijetu alternativnih činjenica.

Klasični obrazac

Erdoğan je kampanju radikalizirao koristeći već klasični obrazac svih autokrata (Orbán, Putin, ima i u Hrvatskoj), napad na LGBTIQ zajednicu, sve s ciljem mobilizacije konzervativnog biračkog tijela.

Zato što će, koliko god se agencija Anadolu trudila pokazati stanje dobrim naslovima poput "Turske su dionice skočile u srijedu" (rast je 0,18%) ili "Stopa nezaposlenosti je stabilna na 10%), glavna izborna tema biti ekonomija. Turska trpi visoku inflaciju (prošli mjesec 46,8%) uz strmoglavu deprecijaciju lire, nacionalne valute, na što su nalegle posljedice katastrofalnog potresa.

Pet milijuna mladih

Važnu ulogu odigrat će pet milijuna mladih koji biraju prvi put i kojima je cijeli život na čelu države Erdoğan. Medijski i analitički izvori sa sjedištem izvan Turske smatraju da će većina tog biračkog tijela htjeti ukloniti Erdoğana s vlasti.

Dosad gotovo neupitni vladar Turske imat će problema i s biračkim tijelom ženâ. S jedne strane liberalne skupine govore o neviđenom porastu femicida: muškarci su ubili 392 žene, a 226 žena umrlo je pod sumnjivim okolnostima prošle godine. S druge su konzervativne skupine, duboko zabrinute zbog potonuća ekonomije te nepotizma i korupcije koje su gotovo blokirale javne institucije i stranačka je iskaznica ulaznica.

Posljednje ankete govore da se Erdoğan, unatoč svemu, dobro drži, nije mu osobito naštetila ni očajna reakcija vlasti nakon katastrofalnog potresa i sve je više signala da bi se novi predsjednik izabrao tek u drugom krugu, 28. svibnja. Presudnu će ulogu u parlamentu, vjerojatno, imati HDP, stranka koja ima izvorište u kurdskoj zajednici, ali je okupila i manje stranke, lijeve i zelene opcije jer ni vladajuća, ni opozicijska koalicija neće moći same formirati vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 04:46