MEKI TRBUH NATO-A

Poljske sigurnosne službe na nogama, upaljen alarm: ‘Postoji mjesto kao što je Suwalki koridor...‘

Ruski dužnosnik prijeti da bi Rusija mogla iskoristiti borce grupe Wagner za invaziju na ‘najslabiju kariku‘ NATO-a u Poljskoj i Litvi

Granica Poljske i Rusije

 Str/Nurphoto Via Afp

Poljska obavještajna služba objavila je da pomno prati prijetnju koju predstavljaju stotine plaćenika grupe Wagner koji dolaze u Bjelorusiju. To upozorenje stiglo je dva tjedna nakon što je poljska vojska pojačala snage na svojoj granici s Bjelorusijom, dok se istovremeno jedan ruski Telegram kanal zabavlja idejom da bi pripadnici te ruske plaćeničke skupine mogli krenuti na Varšavu.

"Sada bi ih moglo biti nekoliko stotina", rekao je Stanislaw Zaryn, zamjenik šefa poljske specijalne službe. "Poljske službe prate situaciju kako bi doznale koliko će Wagnerovaca završiti u Bjelorusiji", dodao je.

Litva je također zatražila od NATO-a da pojača svoje snage duž granice s Bjelorusijom nakon što je borcima grupe Wagner naređeno da se presele nakon svoje neuspjele pobune u lipnju. Prvi konvoj Wagnerovih snaga došao je u Bjelorusiju u subotu.

Stalni garnizon u Bjelorusiji?

Wagner Z Group, Telegram kanal sa 75.000 pretplatnika, navodi da će plaćeničke snage imati stalni garnizon u Bjelorusiji. Također, na tom kanalu se ismijava Poljska jer su tamošnje vlasti naredile da 1.000 vojnika ojačaju granice zemlje, dok potencijalno ima 8.500 Wagnerovih boraca koji bi mogli biti stacionirani u Bjelorusiji.

“U istočnoj Europi raste nelagoda. Oni se više boje ‘Glazbenika‘ nego ruskog nuklearnog arsenala", navedeno je na kanalu, pri čemu se pod pojmom ‘glazbenici‘ aludira na slavnog njemačkog skladatelja Richarda Wagnera. Wagner je bilo kodno ime ruskog specijalca po kojem je skupina dobila ime, kako navodi The Telegraph.

image

Wagnerovci u ruskom Rostovu na Donu tijekom pobune

Roman Romokhov/Afp/Profimedia/Roman Romokhov/afp/profimedia

Istovremeno, britanski tabloid The Sun navodi kako ruski dužnosnik prijeti da bi Rusija mogla iskoristiti borce grupe Wagner za invaziju na ‘najslabiju kariku‘ NATO-a u Poljskoj i Litvi, što bi bio potez koji bi, kako piše britanski tabloid, vjerojatno izazvao Treći svjetski rat.

Naime, visokorangirani ruski parlamentarac izjavio je na državnoj televiziji da je skupina plaćenika stacionirana u Bjelorusiji spremna napasti ključni prolaz NATO-a za "nekoliko sati". Radi se o koridoru Suwalki, pojasu kopna od 100-tinjak kilometara koji se proteže granicom između Poljske i Litve.

Taj koridor ima golemu stratešku važnost za NATO i Europsku uniju, kao i za Rusiju. Za Zapad je to jedina kopnena poveznica s tri bivše sovjetske baltičke republike, a sada neovisne države, Litvom, Latvijom i Estonijom, koje se smatraju posebno ranjivima ako se trenutačne napetosti s Moskvom pogoršaju.

Za Rusiju bi kontrola tog koridora osigurala kopnenu vezu između baltičke eksklave Kalinjingrada, glavne baze ruske baltičke flote, i Bjelorusije, čiji je predsjednik Aleksandar Lukašenko vjerni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Koridor Suwalki

Naime, pričuvni general-pukovnik Andrej Kartapolov, predsjednik odbora za obranu ruskog parlamenta, koji je nedavno izjavio kako je ‘general Armagedon‘ Sergej Surovikin - koji je navodno imao saznanja o pobuni grupe Wagner i njihova šefa Jevgenija Prigožina te nije viđen u javnosti od kad je pozvao na prekid pobune - nedostupan jer trenutačno "odmara", rekao je na državnoj televiziji kako je "jasno da je Wagner otišao u Bjelorusiju obučavati bjeloruske oružane snage".

image

Poljski vojnici na koridoru Suwalski

Wojtek Radwanski/Afp

"Postoji mjesto kao što je Suwalki koridor... Ako se bilo što dogodi, jako će nam trebati taj Suwalki koridor... Udarna snaga (bazirana u Wagnerovim snagama u Bjelorusiji) spremna je zauzeti ovaj koridor za nekoliko sati", rekao je Kartapolov.

Radi se, inače, o teritoriju koji se naziva NATO-ovom ‘Ahilovom petom‘ ili ‘mekim trbuhom‘ - budući da bi mogao biti prva točka kontakta u Trećem svjetskom ratu, koridor se smatra najopasnijim mjestom na svijetu. Bilo kakav agresivni ruski potez na tom području, uključujući korištenje snaga grupe Wagner, vjerojatno bi doveo do aktiviranja članka 5 NATO-a, prema kojem je napad na jednu članicu Saveza, napad na sve zemlje članice, odnosno NATO savez općenito.

Poljska se ubrzano naoružava zbog prijetnje Moskve, a Njemačka će za stalno rasporediti 4000 vojnika u Litvi, dok NATO jača svoju prisutnost u baltičkim državama. Tisuće Wagnerovih boraca stigle su u Bjelorusiju posljednjih dana - više ih je viđeno u nedjelju na cesti u ruskoj regiji Lipeck.

Nakon pobune grupe Wagner 24. lipnja, postignut je dogovor da se njihove snage prebace u Bjelorusiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 04:02