PRIJEVREMENI IZBORI

POLITIČKI POTRES U DEŽELI Premijerka podnosi ostavku

Nakon sastanka s predsjednicima stranaka u svojoj koalicijskoj vladi najavila da će u ponedjeljak predsjedniku države Borutu Pahoru podnijeti ostavku
 AFP

LJUBLJANA - Slovenska premijerka Alenka Bratušek u subotu je nakon sastanka s predsjednicima stranaka u svojoj koalicijskoj vladi najavila da će u ponedjeljak predsjedniku države Borutu Pahoru podnijeti ostavku, te o tome obavijestiti i predsjednika parlamenta Janka Vebera.

"Zajedno smo došli do zaključka da bi za Sloveniju bilo najbolje da prijevremeni izbori budu što prije, dakle još prije ljeta", rekla je Bratušek, nakon sastanka s predsjednikom Socijalnih demokrata (SD) Igorom Lukšičem, predsjednikom Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karlom Erjavcem i predsjednikom Građanske liste (DL) Gregorom Virantom.

S ostavkom premijerke po riječima Bratušek prestat će mandat i ministrima, a vlada će do imenovanja nove obavljati tekuće poslove.

Bratušek je u izjavi za javnost ocijenila da bi se prijevremeni izbori mogli održati prije srpnja, s time da je prvi mogući datum već 22. lipnja, a odluka o datumu ovisi o zastupnicima u parlamentu.

Bratušek je dodala da politička situacija nije razlog "za paniku" jer je njena vlada stabilizirala javne financije, a i ocjena gospodarskih prognoza do kraja godine bolja je od ranijih.

"I postignuti rezultati i prognoze pokazuju da je Slovenija na putu uspjeha", dodala je.

Na pitanje kakav će biti dalje njezin osobni put, Bratušek je rekla da to ovisi o njoj i zastupnicima koji je podupiru nakon što je primat u stranci Pozitivna Slovenija (PS) morala na unutarstranačkim izborima prepustiti ljubljanskom gradonačelniku Zoranu Jankoviću.

Predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Igor Lukšič podržao je odluku Bratušek o ostavci, rekavši da je ona u sadašnjim okolnostima najprimjerenija.

"Aktualna vlada Sloveniju ostavlja u bitno boljem stanju nego što je to učinila prijašnja vlada. Riječ je o promišljenoj odluci koja je donesena nakon što je glavna zadaća ove vlade u ovoj godini dovršena", kazao je Lukšič.

Pahor skratio posjet Italiji

Zbog odluke slovenske premijerke Alenke Bratušek da u ponedjeljak podnese ostavku slovenski predsjednik Borut Pahor skratit će svoj službeni posjet Italiji u koju odlazi u utorak na jedan dan, javio je u subotu Pahorov kabinet.

Najavu Bratušek da će u ponedjeljak podnijeti ostavku kako bi se što prije održali prijevremeni izbori, čime prestaje mandat i cijeloj vladi koja do imenovanja nove obavlja tekuće poslove, Pahor je komentirao riječima da se time uspješno prevladava politička neizvjesnost, te da će kao predsjednik raditi na smanjivanju političke napetosti u državi.

"Kao predsjednik države spreman sam se maksimalno potruditi da gradimo na onome što nas povezuje i da prepirki o onome što nas razdvaja bude što manje. To je moja važna zadaća", naveo je u subotu Pahor u izjavi za javnost.

Ostavkom Bratušek u ponedjeljak bez mandata ostaje i cijela vlada, a parlament u 30 dana mora izabrati novog mandatara ili se raspisuju prijevremeni izbori.

Pahor se je unaprijed odrekao mogućnosti da predloži kandidata za novog mandatara, kako se politička kriza ne bi produživala, a da odustanu od eventualnih svojih prijedloga za imenovanje prijelazne vlade sve parlamentarne stranke pozvala je i premijerka Bratušek koja se zauzima da se izbori održe već krajem lipnja ili početkom srpnja.

Za što skorije izbore izjasnio se i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković koji od nedavno ponovno vodi stranku Pozitivna Slovenija, a očekuje se još odgovor Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Prijevremene izbore predsjednik države mora raspisati najkasnije dva mjeseca nakon raspuštanja sadašnjeg saziva parlamenta, a od raspisivanja izbora do njihova održavanja mora proteći najmanje 40 dana.

Riječ je o drugim prijevremenim izborima u Sloveniji u zadnje tri godine, nakon što su zadnje dvije vlade zbog političke nestabilnosti izdržale samo po nešto više od godinu dana.

Premijerka Alenka Bratušek u subotu je nakon sastanka s predsjendicima stranaka u svojoj koaliciji koja se ovime raspušta rekla da njena vlada Sloveniju ostavlja u mnogo boljoj ekonomskoj situaciji od prijašnje koju je vodio Janez Janša i da nakon 13 mjeseci vladanja njene vlade više nitko o Sloveniji ne govori kao o sljedećoj zemlji EU-a kojoj će biti potrebna strana financijska pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 02:34