FINANCIJSKI PROBLEMI

Političari na telefonima zbog crnog petka na burzi

Trgovina je počela velikim padom, ali dan je završen bolje zbog vijesti iz SAD-a i akcije političara
 CROPIX

ZAGREB - Još jedan crni petak za europska financijska tržišta ipak nije bio tako katastrofalan. Ujutro, odmah nakon otvaranja europskih burzi, uslijedio je snažan pad indeksa: u Londonu za 3 posto, Frankfurt gubi 2,35 posto, ali se kasnije tijekom dana tržišta pomalo oporavljaju nakon objave podataka o smanjenju američke nezaposlenosti.

Rast cijena

No, još nema mjesta pravom optimizmu jer i dalje ostaju duboki problemi europskih država od kojih su tri već zatražile pomoć EU i MMF-a da mogu isplaćivati dugove (Grčka, Irska, Portugal). No, bitno je veći problem rast cijene zaduživanja dviju zemalja članica eurozone, Španjolske i Italije. Osim toga, ističu burzovni analitičari, a prenosi AFP, “tržišta su protekle dvije godine ostvarivala impresivan oporavak na temelju procjene da će globalni rast uzeti maha.

No, ta se očekivanja nisu u potpunosti ispunila i sad se tržišta moraju tome prilagoditi”. Situacija na financijskim tržištima jučer je izazvala žurnu reakciju europskih političara koji su počeli slati umirujuće poruke. Tako je britanski ministar financija George Osborne s godišnjeg odmora najavio da će do kraja dana razgovarati s guvernerom Bank of England, a ministar vanjskih poslova William Hague (koji nije na odmoru) izjavio je kako vlada “s izuzetnom pozornošću” prati financijsku situaciju.

Dajte nam malo zraka

Europski povjerenik za ekonomiju Olli Rehn je pak izjavio kako EU radi “dan i noć” kako bi se finalizirali detalji plana kojim bi se izbjeglo širenje financijskih problema iz zemalja s periferije eurozone. Dodao je također kako “tenzije” na tržištu nisu “opravdane ekonomskim i proračunskim osnovama”, te da Europi treba nekoliko tjedana da “prodiše” na tržištu.

Telefonske su pak konzultacije najavili španjolski premijer Jose Luis Zapatero, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Kina i Japan su pozvali na globalnu suradnju jer bi kriza mogla izmaći kontroli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:47