O OVOME NISTE ČITALI

POLICIJSKA BRUTALNOST BEZ GRANICA Ubijen na vratima vlastitog doma dok je držao ruke u zraku i - nikom ništa

FAIRFAX Priče o policijskoj brutalnosti postali su svakodnevnica u Sjedinjenim Američkim Državama. I dok slučajevi u kojima su žrtve pripadnici manjina, poput ubojstva 18-godišnjeg Michaela Browna u Fergusonu, izazivaju masovne prosvjede i mjesecima ne silaze s novinskih naslovnica, velik broj policijskih ubojstava ostane zaboravljen, a krivci nekažnjeni.

Takav je i slučaj Johna Geera, ubijenog prije 18 mjeseci. Geere je bio bijelac, pristojno je zarađivao i nikad nije imao problema sa zakonom. No, bio je dovoljan jedan telefonski poziv pa da policajac Geera ubije na vratima njegove kuće dok je ovaj držao ruke u zraku i nije predstavljao nikakvu opasnost, piše kanadski CBC.

Ubojstvo Johna Geera po mnogima je najgori slučaj policijske brutalnosti zadnjih godina u Americi, a najviše šokira činjenica što Geerov ubojica ne pokazuje nikakvo kajanje, još uvijek radi u policiji i nije kažnjen za ubojstvo koje se može okarakterizirati kao smaknuće.

U kolovozu 2013. tadašnja Geerova supruga, s kojom je upravo prolazio kroz razvod, nazvala je policiju i požalila se da Geer izbacuje njene stvari na travnjak ispred kuće.

Upitana ima li Geer oružje odgovorila je kako ima, ali da ga posjeduje legalno te da je pohranjeno na sigurno mjesto. Također je negativno odgovorila na upit operatera je li njen suprug pijan.

Pred kuću su stigla dva policijska vozila s četiri policajca. Ugledavši ih, Geer se povukao u kuću odbivši razgovarati s policajcima.

Par minuta kasnije na poprište krize stigao je Rodney Barnes, stručnjak za pregovaranje, koji je počeo nagovarati Geera da izađe iz kuće. Cijelo vrijeme, iza Barnesa su stajala četiri policajca s izvučenim oružjem.

Barnes je poslije ispričao kako je Geer bio uljudan za vrijeme razgovora, ali nije htio izaći iz kuće bojeći se da će ga policajci ubiti.

'Ne želim da itko bude ozlijeđen', rekao je Geer pregovaraču. 'Ne želim da me upucaju.'

Barnes je upitao Geera ima li pištolj. Ovaj je odgovorio potvrdno i donio ga na trijem, izašavši iz kuće. Podigao je pištolj spremljen u futroli kako bi ga Barnes vidio i potom ga odložio ponovno podigavši ruke u zrak.

Zatražio je dopuštenje da počeše nos, učinio je to vrlo polako i opet podigao ruku. Na pitanje može li izvaditi mobitel iz džepa Barnes mu je odgovorio negativno.

'Rekao je 'Znam da me mogu upucati ako posegnem u džep ili spustim ruke'', prisjeća se Barnes koji ga je uvjeravao kako nitko neće pucati na njega.

No, Geer je glavom pokazao na policajca Adama Torresa koji je cijelo vrijeme dizao svoj Sig Sauer kako bi nanišanio u njegova prsa.

'Molim te, reci mu da ne nišani u mene', molio je Barnesa. Geer je čak ponudio da će sići s trijema kako bi mu stavili lisice pod uvjetom da se policajci malo odmaknu.

Barnes i Geer razgovarali su na trijemu skoro pola sata s tim da je Geer cijelo vrijeme držao ruke podignute iznad glave.

Ponovno je zatražio da počeše nos, Barnes mu je dozvolio, a Torres je u tom trenutku povukao okidač.

Geer u bolu i šoku grabi ranu na prsima i povlači se u kuću dok Barnes pita 'Tko je, pobogu, pucao?' 'Bio sam prilično ljut', ispričao je Barnes istražiteljima nakon incidenta.

Torres priznaje kako je on povukao okidač opravdavajući se da ga boli ručni zglob. Ničiim izazvan, dodaje kako mu je žao što je pucao te da se netom prije dolaska pred Geerovu kuću posvađao sa suprugom dok su razgovarali telefonom.

Upitan zašto je pucao, Torres se pravda da je vidio Geera kako naglo spušta ruke prema struku. 'Nisam to vidio, a cijelo vrijeme sam držao oči na Geeru', izjavio je Barnes u službenoj istrazi. Dok je na poprište pucnjave stigla Hitna pomoć, Geer je već iskrvario.

I preostala tri policajca, koja su se našla na mjestu tragedije, potvrdila su Barnseovu verziju priče istražiteljima kao i dva susjeda koji su promatrali odvijanje drame iz neposredne blizine. No, unatoč svemu, lokalna policija i gradska vlast odlučili su 'zakopati' slučaj.

Tužitelj se proglasio nenadležnim zbog sukoba interesa i slučaj prepustio federalnim vlastima dok je policija uvela potpunu medijsku blokadu.

Stigli su federalni istražitelji koji su istražili slučaj i proslijedili ga državnom tužitelju u Virginiji. No, on još uvijek nije poduzeo apsolutno ništa.

Sve ovo događalo se u atmosferi stroge tajnosti sve do prošlog mjeseca kad je sudac napokon naredio objelodanjivanje 11.000 dokumenata vezanih uz slučaj, među kojima su i transkripti policijskih intervjua sa svim sudionicima incidenta.

Najviše bode u oči to što Torres tvrdi kako je on u pravu, a da preostali svjedoci, četiri policajca i dva civila, nisu dobro vidjeli što se dogodilo. Upitan žali li što je ubio Geera, odgovorio je 'Nimalo ne žalim što sam pucao'.

Zašto je Barnesu nakon toga rekao da mu je žao? Bio je zabrinut da je naljutio Barnsea, jer je pucao.

Zašto je rekao da ga boli zglob? Ne sjeća se.

Zašto je dodao kako se upravo posvađao sa suprugom? Ne zna zašto.

Dokumenti provedene istrage, koji su sad dostupni javnosti, pokazuju kako Torres tvrdi jedno, a četiri policajca i dva civila nešto sasvim drugo.

No, Torres još uvijek radi kao policajac, štoviše, nije čak niti kažnjen. Zakazani prosvjed ispred policijske postaje u Fairfaxu privukao je tek desetak prosvjednika, a rijetki američki mediji pišu u brutalnom ubojstvu Johna Geera.

Možda je razlog tome što je Geer bio prosječan 'bijeli' Amerikanac, a ne pripadnik manjine, ali to bi još više trebalo zabrinuti američku javnost.

Naime, tamošnja policija počela je očekivati da ih se bespogovorno sluša, bez ikakvih propitivanja autoriteta.

Bilo kakav otpor, opravdan ili ne, pa čak i na vratima vlastite kuće, znači igranje sa životom, bez obzira na boju kože.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:00