DAJMO DA SE DROGIRAJU

POLICIJA PREDLAŽE 'Heroin bi ovisnicima trebala davati država. Tako bi dileri ispali iz igre'

 AFP

LONDON - Država bi trebala davati heroin ovisnicima kako bi izbacila dilere iz igre, predlaže visoki britanski policijski dužnosnik tvrdeći kako policijskim snagama 'nije praktično' samo uhititi narkomane.

Šef policije u Durhamu Mike Barton, gostujući u informativnoj emisiji BBC-a, posjetio je 'galerije za šutove' koje djeluju u sklopu sličnog programa u Danskoj gdje ovisnici od države besplatno dobiju heroin skupa s priborom i mogu bez straha od uhićenja uzeti sljedeći 'šut'.

- Mi bismo trebali davati heroin i tako ćemo izbiti 600 funti iz džepa dilera. Znam da će biti onih iznad koji će se naljutiti na mene zbog ovog što govorim, ali ja ne bih htio ovako nešto predlagati kad budem bivši šef policije ili umirovljeni šef policije. Vrijeme je da to kaže netko tko je sada na ovakvoj funkciji – kazao je Barton objašnjavajući zbog čega se odlučio javno iznijeti svoje kontroverzno mišljenje.

Naravno, odmah su ga napale nevladine udruge koje se bore protiv ovisnosti o drogama tvrdeći kako podržava zloupotrebu narkotika. Napali su i BBC što su mu kao javna televizija dali prostor u eteru. Također tvrde kako bi dileri ionako samo našli drugi nelegalni izvor prihoda.

Prošle godine Barton je također zaokupio pažnju medija kazavši kako rat protiv droge bilježi neuspjeh na svim područjima i usporedio ga je s neuspješnom zabranom alkohola u vrijeme prohibicije.

U najnovijem istupu Barton kaže kako se samo petina njegova radnog vremena odnosi na borbu protiv kriminala, dok je oko polovice 'briga za dobrobit' i kaže da je ponosan što je on zapravo i svojevrsni socijalni radnik, a ne samo policajac.

Kaže kako u njegovom području ima oko 1700 registriranih ovisnika, a samo 1200 policajaca.

- Ne možete samo reći policajcima da uhite sve ovisnike dok droga ne nestane s ulica jer to nije praktično – kaže Barton odgovarajući onima kojin smatraju da bi policija trebala više goniti ovisnike kako bi ih odvratila od zloporabe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 00:35