NOVČANA KAZNA

Policija će kazniti Borisa Johnsona zbog tuluma tijekom lockdowna

Afera partygate potresla je Veliku Britaniju u siječnju nakon što je otkriveno nekoliko navoda o zabavama u uredu vlade...

Rishi Sunak i Boris Johnson

 Daniel Leal

Britanska policija kaznit će britanskog premijera Borisa Johnsona i ministra financija Rishija Sunaka zbog organiziranje zabava tijekom karantene novčanom kaznom.

Downing Street 10 potvrdio je da su Sunak i Johnson primili obavijest policije da će im biti dostavljene fiksne kazne. No, glasnogovornik vlade nije rekao za koji događaj će biti kažnjeni, prenio je BBC.

Afera partygate potresla je Veliku Britaniju u siječnju nakon što je otkriveno nekoliko navoda o zabavama koje su se održavale u uredu vlade i britanskog premijera tijekom lockdowna u zemlji. Nakon vladine istrage 12 skupova koju je provela državna službenica Sue Gray, Metropolitanska policija je preuzela slučaj u kojem istražuje kršenje zakona o zabrani okupljanja tijekom Covida-19.

image

Rishi Sunak i Boris Johnson

Daniel Leal

Do sada je policija izrekla više od 50 kazni, a Johnson je samo jedna od više od sto osoba koje istražuje policija. Policija je rekla da neće imenovati one koji su dobili kazne, ali je vlada obećala otkriti jesu li premijer i Sunak među njima. Pretpostavlja se da je premijer nazočio najmanje šest okupljanja, uključujući proslavu njegovog rođendana, održanih tijekom lockdowna. Premijerova isprika uvijek je bila da je njegovo prisustvo okupljanju bilo u sklopu posla.

Na vijest o kaznama pobunili oporbeni laburisti i njihov vođa Keir Starmer koji je pozivajući Johnsona i Sunaka na ostavku rekao: ''Konzervativci su potpuno nesposobni za upravljanje. Boris Johnson i Rishi Sunak su prekršili zakon i opetovano lagali britanskoj javnosti.''

Lider liberalnih demokrata Sir Ed Davey rekao je da bi Parlament, koji je trenutno na uskršnjem dopustu, trebao biti pozvan kako bi se glasalo o nepovjerenju premijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:05