UŽAS U GRČKOJ

Policajac tinejdžera upucao u glavu jer nije platio gorivo pa ponudio bizarnu ispriku: Krenuli nasilni prosvjedi

Vijest o ozlijeđenom dječaku potaknula je prosvjede lokalne romske zajednice ispred bolnice u Solunu gdje je dječak operiran
 Sakis Mitrolidis/Afp/Profimedia/Sakis Mitrolidis/afp/profimedia

Tinejdžer se bori za život nakon što ga je policajac upucao u glavu dok je bježao s benzinske postaje na kojoj nije platio gorivo. Policajac je na 16-godišnjeg romskog dječaka ispalio dva hica u Solunu, drugom po veličini gradu u Grčkoj. U ponedjeljak su na ulice izašli prosvjednici koji su na policiju bacali Molotovljeve koktele, prenosi BBC.

Pucnjava je istaknula problem policijskog nasilja koji se stalno ponavlja u grčkim gradovima. Prošle godine ubijen je Nikos Sampanis, 18-godišnji Rom koji je upucan u automobilskoj potjeri u blizini Atene, a 6. prosinca 2008. godine upucan je 15-godišnji dječak tijekom policijske patrole u glavnom gradu. Obljetnica smrti Alexisa Grigoropoulosa svake se godine obilježava velikim prosvjedima.

U posljednjoj pucnjavi, tinejdžer je u svoje vozilo natočio oko 150 kuna benzina i pobjegao. U tom su trenutku na benzinskoj postaji bila četiri policajca na motorima koji su ga pokušali zaustaviti. Rekli su da je 16-godišnjak okrenuo vozilo prema njima s ciljem da se zabije u njih.

- Pucao sam jednom u zrak i jednom prema vozilu. Životi kolega bili su ugroženi, rekao je 34-godišnji policajac koji je kasnije suspendiran s dužnosti zbog pucnjave.

image
Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Vijest o ozlijeđenom dječaku potaknula je prosvjede lokalne romske zajednice ispred bolnice u Solunu gdje je dječak operiran kako bi mu izvadili metak iz glave. Prosvjednici su se pridružili prijateljima i rodbini, a policija je gađana kamenjem.

- Što ako nije platio? Morali su ga ubiti?, rekao je dječakov otac grčkim medijima, dodajući da je pogriješio i da su ga trebali uhititi kod kuće.

Policajac koji je pucao, pojavio se na sudu gdje je optužen za pokušaj ubojstva i druga kaznena djela. Prema lokalnim izvještajima, prosvjednici su palili gume i kante za smeće u zapadnom dijelu grada. Kasnije se na društvenim mrežama pojavio video koji navodno prikazuje oca dječaka kojeg ispred suda muči policija. Vidi se čovjek bačen na tlo, okružen interventnom policijom.

Prema vijeću Europe, Romi su najveća manjina u Grčkoj i ima ih oko 270 tisuća, a uglavnom žive u improviziranim smještajima. Njegov odvjetnik rekao je novinarima da ne želi da on postane još jedan Alexis Grigoropoulos. Dodao je da mu život visi o koncu i da želi da preživi kako bi se prepoznala nevolja Roma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:45