TRANZICIJA VLASTI

Pokrenuta izmjena egipatskog ustava

A protestor uses a shoe against a portrait of Egyptian President Hosni Mubarak in Cairo, Sunday, Jan. 30, 2011. The Arab world's most populous nation appeared to be swiftly moving closer to a point at which it either dissolves into widespread chaos or the military expands its presence and control of the streets. (AP Photo/Ahmed Ali)
 Ahmed Ali

ZAGREB - Egipatske su vlasti 15. dan prosvjeda nastavile poduzimati korake čiji je cilj ublažavanje ljutnje prosvjednika da bi ih što prije uklonili s glavnog gradskog trga. Tako je danas objavljeno da je predsjednik Hosni Mubarak formirao povjerenstvo za promjenu ustava - i tu je vijest objavio potpredsjednik Omar Sulejman.

Ograničiti mandate

Povjerenstvo bi se trebalo pozabaviti prijepornim ustavnim člancima. Članak 76 je u ustav ubačen tek 2007. godine i njime je izuzetno otežano kandidiranje na predsjedničkim izborima nezavisnim kandidatima.

Članak 77 pak određuju da mandat traje šest godina, ali da broj mandata nije ograničen. Izmjenom ta dva članka, dakle, omogućio bi se izlazak većeg broja kandidata na predsjedničke izbore u rujnu, a vjerojatno bi se limitirao i broj mandata. Pregovori pak opozicijskih skupina i vlasti kako bi se osigurala tranzicija, navodno, još traju, a Sulejman je potvrdio i da je razrađen plan za miran prijenos vlasti. Dodao je i da se više neće poduzimati nikakve akcije protiv prosvjednika.

No, na trgu Tahrir i danas su se okupili deseci tisuća nezadovoljnih koji traže odlazak Hosnija Mubaraka dok su s mnogih strana sve glasniji zahtjevi da on ostane na svom položaju da bi se provela mirna tranzicija. Istodobno, njemački mediji javljaju kako je vlada u Berlinu već ponudila Mubaraku “produljeno” liječenje u nekom od poznatnih liječilišta.

Googleov stručnjak

Na slobodu je juče pušten Wale Ghonim, Googleov stručnjak koji je nestao prvih dana prosvjeda. Osobno je potvrdio da je bio jedan od organizatora internetske organizacije pobune, a vlasti su ga držale u zatvoru povezanih očiju. Ghonim se danas kasnije poslijepodne pojavio i na Tahriru ističući kako on nije junak, već su junaci “oni koji su poginuli, koji su tu na ulicama”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 16:34