PROPUST

POKOLJ U BRUXELLESU SE MOGAO SPRIJEČITI? 'Belgijci imaju Abdeslama u rukama od prošlog petka, ali dosad su ga ispitivali samo sat vremena'

 Reuters, youtube screenshot

Belgijska policija Salaha Abdeslama uhitila je u petak, ali do napada na Bruxelles, koji su izvedeni u utorak, on je na ispitivanju proveo svega sat vremena, barem tako tvrdi Abdeslamov odvjetnik, ali i dva izvora bliska istrazi, piše Politico .

Ispitivanje u zatvoru u Brugeu uključivalo je pitanja isključivo o njegovoj ulozi u terorističkim napadima u Parizu, dok uopće nije bilo govora o trenutnoj prijetnji Bruxellesu, kaže izvor.

Unatoč otkriću detonatora, oružja i Abdeslamovim otiscima u sigurnoj kući, te dokazima da se u Bruxellesu sprema nešto veliko, istražitelji su terorista samo kratko ispitivali, budući da se oporavljao od operacije nakon što je pri pokušaju bijega upucan u nogu.

'Izgledao je jako umorno od operacije', rekao je izvor iz policije za Politico, dodajući kako ga do utorka nitko više nije ispitivao.

Odvjetnik Sven Marry, koji zastupa Abdeslama, potvrdio je da su tužitelji samo nakratko razgovarali s njegovim klijentom između uhićenja i napada u Bruxellesu.

Thierry Werts, belgijski federalni tužitelj, nije htio komentirati ove navode.

Iako se uhićenje Abdeslama u prvi mah činilo kao trenutak ponosa za belgijske i francuske vlasti, danas se čini kao propuštena prilika. Pomalo nevjerojatno zvuči da organi reda nisu kvalitetno ispitali najtraženijeg europskog terorista oko potencijalnih novih napada.

'Građane možemo upozoriti tek na temelju konkretne informacije ili planova', rekao je Peter Mertens, glasnogovornik kriznog centra belgijskog ministarstva unutarnjih poslova.

Inače, prema nekim informacijama, Abdeslamovo uhićenje zapravo je ubrzalo strašan teroristički napad u Bruxellesu. Belgijski tužitelji u srijedu su otkrili kako je Ibrahim el Bakraoui, jedan od navodnih bombaša iz zračne luke, u pisanoj izjavio spomenuo kako im 'curi vrijeme' te se bojao da će i on završiti u zatvoru nakon uhićenja Abdeslama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:35