SVE SE PROMIJENILO

Poklon iz SAD-a: Prije mjesec dana pucali su na dronove iz kalašnjikova, sada ih ruše kao od šale

Jedan od razloga uspjeha protiv ruske kampanje bespilotnih letjelica vjerojatno je odluka SAD-a da Ukrajini isporuče sustav NASAMS

Napad dronovima na Kijev

 Profimedia

Sve više zapinju ruski napori da uz pomoć iranskih bespilotnih letjelica iscrpe ukrajinsku protuzračnu obranu i onesposobe njezinu energetsku infrastrukturu eksplozivnim bespilotnim letjelicama. O tome je govorio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je rekao je da je njegova vojska započela Novu godinu masovnim uništavanjem iranskih Shaheda. - Samo su dva dana prošla od početka godine, a broj iranskih bespilotnih letjelica oborenih iznad Ukrajine već je veći od 80 - otkrio je Zelenski kasno u ponedjeljak u noćnom obraćanju.

Rusija je u ponedjeljak lansirala još jedan masovni napad na ciljeve unutar Ukrajine, ali svih 39 dronova oboreno je protuzračnim topovima, projektilima zemlja - zrak i ratnim zrakoplovima, što je rijetkost, a samo iznad Kijeva oboreno je 20 dronova. U listopadu, Rusija je pokrenula val za valom napada bespilotnim letjelicama i krstarećim projektilima radi onesposobljavanja opskrbe strujom i vodom za civile, ostavljajući čak 25 posto Ukrajine povremeno bez struje. U spomenutom noćnom obraćanju, Zelenski je otkrio da ukrajinska vlada ima obavještajne podatke koji sugeriraju da se ne nazire kraj ruskim napadima korištenjem Shaheda. "Imamo informacije da Rusija planira dugotrajne napade dronovima. Oni se klade na iscrpljenost naših ljudi, naše protuzračne obrane, našeg energetskog sektora."

image

Ilustracija

U.s. Air Force/Zuma Press/Profimedia/U.s. Air Force/zuma Press/Profimedia

Ali podaci o srušenim iranskim dronovima upućuju na to da ukrajinske snage postaju sve bolje u uklanjanju bespilotnih letjelica prije nego što pogode svoju metu, dajući Ukrajini ono što je predsjednik Zelenski nazvao malim "pobjedama nad teroristima i terorom". Kako je doznao The New York Times, jedan od razloga uspjeha protiv kampanje bespilotnih letjelica vjerojatno je odluka Sjedinjenih Država da Ukrajini isporuče napredni raketni sustav zemlja - zrak, poznat kao NASAMS. On uključuje radar, senzore, lansere i mobilni zapovjedni centar.

Ukrajinci sve bolji i bolji

NASAMS sustav sastoji se od radara Sentinel, naprednih raketa zrak - zrak srednjeg dometa i sustava za ispaljivanje raketa, koji je dizajnirao norveški Kongsberg Defence & Aerospace (KDA), dio poznate grupacije KOG specijalizirane za raketne sustave raznih vrsta. NASAMS je produkt suradnje KDA i američkog Raytheona, a u upotrebi je od 1998. godine i namijenjen je za obranu od dronova, helikoptera, eksplozivnih raketa i aviona, koje identificira i pogađa s vrlo visokom preciznošću. Isporuku tih sustava protuzračne obrane Ukrajini Pentagon je najavio još 1. srpnja, kao dio paketa vojne pomoći u vrijednosti 820 milijuna američkih dolara. Dva NASAMS-a stigla su u Ukrajinu u kolovozu, a imaju po 12 mobilnih sustava za lansiranje raketa, svaki sa šest projektila. Američko Ministarstvo obrane 24. kolovoza najavilo je slanje još šest NASAMS jedinica s dodatnim streljivom.

Prema Centru za stratešku komunikaciju i informacijsku sigurnost, ukrajinskoj vladinoj agenciji, američki raketni sustav odigrao je ulogu u napadu u ponedjeljak. "Unatoč tome što smo naučili njima upravljati prije samo nekoliko tjedana, naša vojska ih je koristila gotovo kao topništvo, ponovno ih puneći što je moguće brže. Vrlo uspješna uporaba ovog oružja pokazuje da naši vojnici brzo uče", objavio je Glavni stožer ukrajinske vojske na Twitteru.

To je potvrdio i Mick Mulroy, bivši visoki dužnosnik Pentagona i umirovljeni C.I.A. časnik, koji je objasnio da je obuka pomogla ukrajinskim snagama da postanu sve bolje i bolje u upravljanju sofisticiranim oružjem. S druge strane, rekao je, izgleda da Rusija odustaje od ideje da dobije rat tradicionalnom kopnenom borbom, barem u bliskoj budućnosti. "Čini se da je njihova ideja samo raznijeti Ukrajinu, ali to je kriva strategija jer ne možete dobiti rat isključivo zračnim napadima", prognozira Mulroy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:27