MALI USPJEH

Pogledajte snimku koja je vratila nadu Kijevu, uništeni deseci tenkova: ‘Korak do pakla!‘

Ukrajinska 58. motorizirana brigada dronom je snimila groblje ruske teške mehanizacije.

Jedan od uništenih ruskih tenkova

 X

Ukrajinci su objavili videozapis kojim se hvale kako su kijevske snage uništile 42 ruska tenka i borbena vozila u regiji Doneck, gdje su u tijeku žestoki sukobi, prenosi Newsweek.

Ukrajinska 58. motorizirana brigada dronom je snimila groblje ruske teške mehanizacije.

- Korak do pakla. Deseci ruskih tenkova i borbenih vozila uništeni su na maloj dionici bojišnice u regiji Doneck, poručilo je ministarstvo brane Ukrajine.

Ruske trupe u zadnje vrijeme postižu značajni napredak u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbas, nakon što su probile utvrđene obrambene linije ukrajinske vojske u tom području.

Snimku je podijelio i Anton Geraščenko, bivši savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

- 42 uništena ruska tenka - rezultat rada zapovjedništva 58. motorizirane brigade, a u suradnji s Posebnom predsjedničkom brigadom i 762. brigadom, napisao je Geraščenko.

- Vojnici brigade javljaju da je to rezultat značajnog intenziviranja borbi u njihovom smjeru u zadnjih nekoliko tjedana. Tempo borbi na tom dijelu fronte nije usporen, a ruski generali nastavljaju slati svoje mehanizirane jedinice u beskrajne napade ne obazirući se na žrtvem, poručili su.

Oryx, nizozemska web stranica za analizu javno dostupnih vojno-obavještajnih informacija, utvrdila je vizualnom analizom da je Rusija izgubila 2948 tenkova od početka sukoba u Ukrajini. Pritom je 1.970 tenkova uništeno, 154 oštećeno, 310 napušteno, a 514 zarobljeno.

Također su utvrdili da je Ukrajina izgubila 797 tenkova, od kojih je 539 uništeno, 68 oštećeno, 59 napušteno, a 131 zarobljen.

Kijevska vojska objavila je u petak da su ruske snage izgubile 22 tenka u posljednja 24 sata, čime je ukupan broj porastao na 7354. Brojke je dao Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga, koji svakodnevno objavljuje procjene gubitaka ruskih vojnika i opreme.

Rusko ministarstvo obrane pak iznosi potpuno drugačije brojke. U veljači su ustvrdili da je njihova vojska uništila više od 15.000 ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih vozila od početka sukoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 08:38