VOJNA PROCJENA

‘Pogledajte koliko ljudi, novca i opreme ima izraelska, a koliko libanonska vojska. Jasno je kako bi završio veliki rat...‘

U slučaju da Izrael pokrene kopnenu ofenzivu na Libanon, u sukob bi se vjerojatno uključila i libanonska vojska kako bi zaštitila svoje stanovnike

Pripadnici izraelske vojske

 Idf/gpo/sipa Press/profimedia

Izraelske obrambene snage (IDF) pokrenule su zračne napade kako bi potisnule militantnu skupinu Hezbolah s juga Libanona. U slučaju da Izrael pokrene kopnenu ofenzivu na Libanon, u sukob bi se vjerojatno uključila i libanonska vojska kako bi zaštitila svoje stanovnike. Libanonska vojska dovoljno je opremljena za sukob niskog intenziteta protiv Izraela, ali ne i za rat punog opsega, procjenjuju vojni stručnjaci s obzirom na golemu vojnu snagu Izraela, uključujući njezinu nuklearnu moć.

Uspoređujući izraelske i libanonske vojske, osoblje libanonske procjenjuje se na oko 73 tisuće, a izraelsku vojnu snagu čini oko 170 tisuća aktivnih vojnih osoba i još 465 tisuća onih koji čine rezervne snage, prema podacima CIA-ine Svjetske knjige činjenica.

Libanonske oružane snage (LAF) podijeljene su u tri grane, uključujući kopnenu vojsku, zračne snage i mornaricu. Tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća LAF se uspješno suprotstavio Izraelu u sukobima niskog intenziteta i gerilskom ratovanju te je osmislio i obrambenu politiku kojoj je cilj bio kupiti dovoljno vremena dok se u prijepor ne uključe Vijeće sigurnosti UN-a i Arapska liga te diplomatskom intervencijom osiguraju prekid vatre. Godine 2017. libanonska vojska također je pokrenula uspješnu kampanju protiv 600 militanata koji su se skrivali u bunkerima, špiljama i tunelima blizu sirijske granice.

Pomoć SAD-a

Nakon povlačenja sirijskih trupa iz Libanona 2005. godine LAF postaje sve profesionalnija vojna institucija, ali ovisi o pomoći SAD-a. Od 2006. pomoć SAD-a libanonskoj vojsci iznosila je ukupno više od tri milijarde dolara, prema američkom Ministarstvu vanjskih poslova, što ga čini glavnim donatorom libanonske vojske.

Povremeno i druge zemlje doniraju libanonskoj vojsci, uključujući Katar, Italiju, Francusku i Veliku Britaniju. Istodobno SAD donira i izraelskoj vojsci. Američka pomoć koju Izrael prima godišnje, a iznosi gotovo četiri milijarde dolara, pomogla mu je da razvije jednu od najnaprednijih vojski na svijetu. IDF se opskrbljuje opremom iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Italije. Usporedba godišnjeg vojnog proračuna pokazuje da IDF s oko 24 milijarde dolara ima veliku prednost nad libanonskih 995 milijuna dolara godišnje. Najveća je snaga izraelske vojske u njezinu naprednom naoružanju, od visokosofisticiranih dronova, borbenih zrakoplova, tenkova i podmornica do moćnih obrambenih sustava, uključujući Željeznu kupolu, Davidovu praćku i Strijelu.

Napredno naoružanje

Stranica Global Firepower rangirala je izraelsku kao 17. najjaču vojsku na svijetu, u usporedbi s libanonskom, koja je zauzela 118. mjesto od ukupno 145 država svijeta. Jedna od najsnažnijih paravojnih skupina Bliskog istoka, Hezbolah je vjerojatno puno veći izazov za IDF od libanonske vojske. Procjenjuje se da ta militantna skupina ima oko 100 tisuća boraca te 150 tisuća raketa i projektila, uključujući navođene projektile i projektile dugog dometa koji mogu pogoditi bilo gdje u Izraelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 17:48