TEŠKO NAORUŽANI

Pogledajte kakvim su sve oružjem raspolagali napadači na Kosovu, oglasio se Kremlj: ‘Napeto je...‘

Kosovo traži srpske napadače kako bi odgovarali zbog, kako kaže tamošnji ministar unutarnjih poslova, svojih terorističkih djela

Kosovska policija pokazala je zaplijenjeno oružje i streljivo uključujući jurišne puške bivše jugoslavenske vojske, strojnice, snajpere, granate, protutenkovske raketne bacače, ručne bombe, mine i dronove.

 Armend Nimani/Afp

Kosovo je u ponedjeljak zatražilo od Srbije da mu izruči srpske napadače koji su pobjegli nakon sukoba s kosovskim policajcima na sjeveru Kosova u kojem su poginula trojica napadača i kosovski policajac.

Napadači su upali u selo Banjsku u nedjelju sukobivši se s policijom i zabarikadiravši se u srpskom manastiru. Policija je preuzela nadzor nad manastirom u nedjelju, nakon što su poginula trojica napadača i jedan policajac.

Naoružani policajci u ponedjeljak su pretražili u tom selu kuće ne bi li pronašli oko 30 napadača koji su možda pobjegli, rekao je policijski izvor. Novinari u selo ne mogu ući.

image
Armend Nimani/Afp

Kosovske vlasti objavile su kasnije tijekom dana kako vjeruju da su neki napadači pobjegli u Srbiju.

Srbija bez komentara

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla rekao je da su šestorica ozlijeđenih pripadnika oružane skupine hospitalizirani u južnom srbijanskom gradu Novom Pazaru, u blizini sjeverne kosovske granice.

image
Armend Nimani/Afp

"Tražimo od Srbije da izruči te ljude kosovskim vlastima što je prije moguće, kako bi odgovarali pred pravdom zbog svojih terorističkih djela", uz druge koji su pobjegli u Srbiju, rekao je Svecla novinarima.

Srbijanska vlada nije odgovorila na zahtjev za komentarom.

image
Armend Nimani/Afp

Kosovska policija pokazala je novinarima u Mitrovici oko 20 SUV vozila i oklopni trasporter koje su napači koristili. Tri vozila imala su logo KFOR-a. Policija je pokazala i zaplijenjeno oružje i streljivo uključujući jurišne puške bivše jugoslavenske vojske, strojnice, snajpere, granate, protutenkovske raketne bacače, ručne bombe, mine i dronove.

image
Armend Nimani/Afp

"Poslije jučer, ništa više ne može biti isto", rekao je kosovski premijer Albin Kurti na svečanosti u čast poginulom kosovskom policajcu.

"Afrim Bunjaku ubijen je u napad na kosovske policajce i samu našu državu koji je izvela teško naoružana skupina koju je profesionalno uvježbala, isplanirala, politički podržala i materijalno financirala i logistički pomogla Srbija", rekao je Kurti.

Kremlj: Pomno pratimo

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zanijekao je Kurtijeve optužbe da je Beograd orkestrirao napad.

image
Armend Nimani/Afp

Optužuje Kurtija da potiče na nasilje blokiranjem uspostave zajednice srpskih općina na Kosovu, što je odobrila prijašnja kosovska vlada 2013., i čestim policijskim racijama na sjeveru Kosova.

Kurti tvrdi da bi davanje Srbima na sjeveru Kosova značajne autonomije zapravo podijelilo Kosovo po etničkim linijama.

image
Stringer/Afp

Kremlj je poručio da pomno prati ono što nazivaju "potencijalno opasnom" situacijom na Kosovu.

"Situacija je iznimno teška. Na Kosovu vidimo tradicionalno pristran stav prema Srbima... Situacija je vrlo, vrlo napeta i potencijalno opasna, vrlo je pažljivo pratimo", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenio je Sky News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:01