VELIKA OFENZIVA

POČETAK KRAJA? Iračke snage ušle u ISIS-ovu utvrdu, počele žestoke ulične bitke!

 Reuters

Iračke snage ušle su u ponedjeljak u područje oko grada Faludže iz tri smjera, piše AFP. Time je ofenziva čiji je cilj zauzeti drugi najveći grad pod kontrolom Islamske države krenula u ključnu fazu.

- Iračke snage ušle su u Faludžu uz zračnu potporu međunarodnih snaga, iračkog ratnog zrakoplovstva te artiljerije i tenkova. Antiterorističke jedinice, Anbar policija i iračka vojska su oko 4 sata ujutro krenule prema gradu iz tri smjera. Džihadisti Daesh-a (drugo ime za ISIS) nam pružaju otpor - rekao je general Abdelwahab al-Saadi, zapovjednik cijele operacije.

Grad Faludža nalazi se tek 50 kilometara zapadno od Bagdada, a pod kontrolom Islamske države nalazi se od početka 2014. godine - od tada su iz njega pobjegle tisuće ljudi, ali smatra se da je još najmanje 50 000 civila zarobljeno u gradu. Postoji opravdana bojazan da bi ih džihadisti mogli koristiti kao živi štit tijekom borbi.

Uz Mosul, Faludža je najveći grad u Iraku pod kontrolom ISIS-a, koji od većih gradova drži i Raqqu u Siriji (koja je i neslužbeni glavni grad IS-a). Tijekom invazije u Iraku, američke su snage 2004. godine tamo naišle na najveći otpor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 23:05