Počeo summit čelnika G7, došao i Zelenski: ‘Čeka nas puno posla, ali očekujemo konkretne rezultate‘

Čelnici G7 će objaviti da su postigli okvirni dogovor o višegodišnjem zajmu Ukrajini

Volodimir Zelenski i Giorgia Meloni

 Ludovic Marin/Afp

Čelnici skupine G7 počeli su u četvrtak godišnji samit u Italiji, mnogi opterećeni problemima u svojim zemljama, ali i odlučni ostaviti traga na svjetskoj pozornici, u prvom redu pružanjem pomoći Ukrajini te suprotstavljanjem kineskim gospodarskim ambicijama.

Na početku dvodnevnih razgovora diplomati su rekli da je postignut načelni dogovor o planovima da se Ukrajini odobri zajam od 50 milijardi dolara za koji bi jamstvo bile kamate od zamrznute ruske imovine.

Uz to, zapadne zemlje dijele zabrinutost zbog prevelikih kineskih industrijskih kapaciteta koji iskrivljuju globalna tržišta te odlučnost da pomognu afričkim zemljama u razvoju, rekli su diplomati.

image

Volodimir Zelenski i Giorgia Meloni

Mandel Ngan/Afp

"Očekuje nas puno posla, ali sigurna sam da će razgovori u ova dva dana dovesti do konkretnih i mjerljivih rezultata", rekla je talijanska premijerka Giorgia Meloni na početku sastanka u luksuznom resortu Borgo Egnazia u Apuliji na jugu Italije.

Dok je Meloni ponesena trijumfom na nedavnim izborima za Europski parlament, čelnici drugih šest zemalja - SAD-a, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Japana - suočeni su kod kuće s velikim problemima koji bi im mogli potkopati autoritet.

image

Charles Michel, Olaf Scholz, Justin Trudeau, Emmanuel Macron, Giorgia Meloni, Joe Biden, Fumio Kishida, Rishi Sunak i Ursula von der Leyen

Mandel Ngan/Afp

Američkog predsjednika Joea Bidena očekuju u studenom neizvjesni predsjednički izbori, britanski premijer Rishi Sunak mogao bi izgubiti vlast na parlamentarnim izborima idući mjesec, a francuski predsjednik Emmanuel Macron raspustio je u nedjelju parlament nakon što je njegova stranka potučena na europskim izborima.

Skup G7 će kasnije biti otvoren cijelom nizu svjetskih čelnika uključujući papu Franju, koji će u petak govoriti o rizicima i potencijalima umjetne inteligencije.

image

Joe Biden i Emmanuel Macron

Ludovic Marin/Afp

Na samitu će drugu godinu zaredom sudjelovati i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji će sudjelovati na razgovorima u četvrtak poslijepodne, nakon čega će potpisati novi dugoročni sporazum o sigurnosti s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Čelnici G7 će gotovo sigurno objaviti da su postigli okvirni dogovor o višegodišnjem zajmu Ukrajini koristeći se profitom od zaplijenjene ruske imovine koji će zatim finalizirati pravni stručnjaci, a novac bi trebao biti prikupljen do kraja godine.

image

Giorgia Meloni, Joe Biden, Emmanuel Macron

Ludovic Marin/Afp

Izvor blizak pregovorima rekao je da je smisao dogovora osigurati da se Ukrajini nastavi pomagati godinama neovisno o tome tko bude na vlasti u svakoj članici G7, što je znak zabrinutosti da bi američki republikanski predsjednički kandidat Donald Trump mogao biti mnogo manje naklonjen Kijevu ako bi pobijedio Bidena u studenome.

Na skup su pozvani i čelnici Indije, Brazila, Argentine, Turske, Alžira i Kenije.

image

Ursula von der Leyen i Giorgia Meloni

Ludovic Marin/Afp
image
Filippo Monteforte/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 14:31