SUDBINA BLADE RUNNERA

POČELO SUĐENJE OSCARU PISTORIUSU 'Nisam kriv! Bili smo jako zaljubljeni i nisam mogao biti sretniji'

Slavni paraolimpijac na sudu negirao krivicu za ubojstvo svoje djevojke
CORRECTION: DATESouth African amputee Olympian sprinter Oscar Pistorius (C) arrives at Pretoria's North Gauteng High Court on March 3, 2014, for the opening day of his murder trial, accused of murdering his girlfriend. Pistorius, 27, arrived to appear in court and on television screens around the world to answer charges that he wilfully shot his gilfriend Reeva Steenkamp dead on Valentine's Day 2013 through a locked bathroom door at his home in the city, and faces a life sentence if convicted. AFP PHOTO / MARCO LONGARI
 AFP

PRETORIA/ZAGREB - Južnoafrikanac Oscar Pistorius, prvi atletičar s invaliditetom koji je nastupio na Olimpijskim igrama za sportaše koji nisu invalidi, došao je u ponedjeljak na Visoki sud u Pretoriji gdje mu je počelo suđenje za ubojstvo njegove djevojke Reeve Steenkamp u veljači 2013., prenose agencije.

Pistorius, koji je dobio nadimak "Blade Runner" po svojim protetičkim udovima koje nosi jer su mu s 11 mjeseci amputirane noge ispod koljena, došao je na sud odjeven u bijelu košulju s kravatom i tamno odijelo.

"Nisam kriv", rekao je Pistorius pred sutkinjom Thokozile Masipa pošto mu je pročitana optužnica, prenosi AFP.

VIDEO: 'NIJE MEKANO KAO MOZAK, ALI ĆE ZAUSTAVITI ZOMBIJA' Uoči početka suđenja objavljena šokantna Pistoriusova snimka

Sud će do 20. ožujka nastojati utvrditi je li taj 27-godišnjak, ikona sportskog svijeta i izvor inspiracije za milijune osoba s invaliditetom, hladnokrvno ubio svoju djevojku, kako tvrdi tužiteljstvo, ili ju je ubio zabunom zamijenivši je za provalnika, kako tvrdi obrana.

Drama se odigrala bez svjedoka, u noći s 13. na 14. veljače 2013., u luksuznoj kući u Pretoriji u kojoj su živjeli, u dobro osiguranom kompleksu okruženom zidovima i čuvarima.

Poznato je jedino da je u tri sata ujutro na Valentinovo Reeva Steenkamp, popularna 29-godišnja manekenka, bila u zahodu. Oscar je iznenada zgrabio oružje i ispalio u vrata zahoda četiri metka. Mlada žena ubrzo je preminula.

On tvrdi da je bio na balkonu kada je čuo buku u zahodu. Mislio je da je riječ o provalniku koji ulazi kroz prozor i zapucao bez upozorenja, a prije toga nije provjerio je li Reeva u krevetu.

Tvrdi da je s djevojkom bio u dobrim odnosima. "Te je večeri vježbala jogu, a ja sam gledao televiziju u krevetu. Nožne proteze sam skinuo. Bili smo jako zaljubljeni i nisam mogao biti sretniji. Znam da je osjećala isto. Dala mi je poklon za Valentinovo, ali je zamolila da ga otvorim tek drugi dan", rekao je.

Na suđenju će biti izvedeno stotinjak svjedoka. Susjedi tvrde da su prije pucnjave čuli ženske krikove. Reevini prijatelji da je par ponekad bio u napetim odnosima. Bivše Pictoriusove ljubavnice svjedočit će pak o njegovu karakteru. On je zaljubljenik u oružje i ponekad sklon nasilnom ponašanju, što se pokazalo tijekom medijske istrage.

Branit će ga jedan od najboljih odvjetnika u zemlji, Barry Roux.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 21:04