U NISKOM STARTU

Počela utrka za nasljednika Liz Truss: Poznat je vodeći kandidat, iz prikrajka vreba Boris Johnson

Utrka za nasljednika Liz Truss trajat će najkraće u modernoj povijesti konzervativne stranke

Boris Johnson i Rishi Sunak

 Tayfun Salci/Zuma Press/Profimedia/Tayfun Salci/zuma Press/profimedia

S ostavkom britanske premijerke Liz Truss u četvrtak počela je hitra utrka za njezina nasljednika, koja će trajati najkraće u modernoj povijesti konzervativne stranke. Neki su potencijalni kandidati ovu utrku dočekali u niskom startu, nakon što je proteklih tjedana postalo očigledno da će Truss morati otići, dok su drugi, poput bivšeg premijera Borisa Johnsona, vijest o otvorenom radnom mjestu dočekali na Karibima.

Set problema

Britanska konzervativna stranka, trenutačno na vlasti, ima premoćnu većinu u parlamentu i prema opoziciji uglavnom nastupa monolitno. No, radi se o duboko kadrovski devastiranoj političkoj instituciji, na čiji je današnji parlamentarni sastav najveći utjecaj imao Johnson prilikom održavanja izvanrednih izbora 2019. Mnogi današnji zastupnici našli su se u parlamentu isključivo zahvaljujući Johnsonu i teško da će zadržati svoje pozicije nakon sljedećih izbora, stoga nije iznenađujuća vijest da je bivši premijer u devet sati navodno već uspio prikupiti polovicu potrebnih pisama podrške za novu kandidaturu.

Prema novim, izmijenjenim pravilima za izbor novog čelnika, koji bi trebao rezultirati novim premijerom do kraja sljedećeg tjedna, kandidati trebaju podršku najmanje stotinu parlamentarnih zastupnika da bi ušli u utrku. Krajnji rok je ponedjeljak u 14 sati, a teoretski su moguća najviše tri kandidata, s obzirom na to da je u parlamentu 357 konzervativnih zastupnika.

Ti će kandidati gotovo sigurno biti bivši premijer Johnson i bivši ministar financija Rishi Sunak, koji je srušio Johnsona. Ako i ona skupi stotinu glasova, u ring bi mogla ući i Penny Mordaunt, predstavnica vlade u parlamentu i bivša ministrica obrane.

Iako su Johnsonovi ljudi u parlamentu tvrdili da je već skupio više od pedeset pisama podrške, u petak do podneva javno je bilo poznato samo 26 imena. Sunak je u isto vrijeme pridobio 44 zastupnika na svoju stranu, a Mordaunt 15. Još 272 zastupnika trebaju podržati svoje kandidate.

I kladionice zasad daju najbolje izglede Sunaku, dok Mordaunt i Johnson drže drugo i treće mjesto. No, Sunak ima set problema koji bi mogli zakomplicirati njegov uspon na čelo stranke i vlade. Prvo, kada je javno podnio ostavku na mjesto ministra financija i okrenuo leđa Johnsonu, zamjerio se nizu zastupnika koji su i dalje podržavali sad već bivšeg premijera. Konzervativna stranka u povijesti je imala nepisano pravilo da "onaj koji drži nož neće nositi krunu". Mordaunt je na prošlim izborima za čelnika stranke bila blizu ulaska u finale, no u konačnici ju je sa samo desetak glasova zastupnika istisnula Truss, kojoj je Mordaunt potom dala svoju podršku.

Krivi trag

Problem za Johnsona je što je još uvijek pod istragom parlamentarnog odbora zbog sumnji da je lagao zastupnicima o zabavama koje su se održavale u njegovoj rezidenciji za vrijeme strogog lockdowna. Johnson je u parlamentu tvrdio da se njegov ured "pridržavao svih smjernica", no nakon toga je istraga Scotland Yarda izdala više od 100 kazni zbog kršenja propisa. Prema ministarskom kodeksu, od ministara (pa tako i premijera) koji namjerno navedu parlament na krivi trag očekuje se ostavka. Ako ga odbor proglasi krivim, Johnson bi mogao biti prisiljen ponovno podnijeti ostavku, ne samo kao premijer već možda i kao zastupnik.

Iako Johnson još uvijek uživa potporu brojnih zastupnika, lako je moguće da je znatno veći broj onih koji ga ne žele ponovno vidjeti na čelu stranke i vlade. S ciljem da dodatno zakompliciraju stvari, liberalni demokrati podnijeli su prijedlog zakona koji bi zabranio da ministri koji su za svog mandata prekršili zakon mogu biti izabrani za premijera. Ovaj bi se zakon odnosio i na Sunaka, koji je također kažnjen zbog dolaska na zabavu u Downing Street 10.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:13