POVIJESNI PROJEKT

Počela je gradnja jednog od najvećih podvodnih tunela na svijetu: Do Njemačke će im trebati samo sedam minuta!

Fehmarnbelt će biti dugačak 18 km, koštat će oko 4,8 milijardi eura, a povezivat će danski grad Rødby s njemačkim Puttgardenom

Tunel Fehmarnbelt

 Femern

Danski kralj Frederik X. nedavno je svečano otvorio početak radova prvog dijela cestovnog i željezničkog tunela koji će povezivati ​​Dansku s Njemačkom. Naime, te dvije države sad su korak bliže izgradnji najdužeg podvodnog željezničkog i cestovnog tunela na svijetu. Isti će biti dugačak 18 kilometara i prolazit će ispod Baltičkog mora, a trebao bi povezati južnu Dansku sa sjevernom Njemačkom te dati važan doprinos ekološkoj transformaciji transportnog sektora.

Otvaranje tunela nazvanog Fehmarnbelt, koje je planirano za 2029. godinu, skratit će sadašnji 45-minutni prijelaz trajektom na samo sedam minuta vožnje vlakom. Tunel će povezati danski grad Rødby s njemačkim Puttgardenom te stvoriti dodatne cestovne i željezničke veze između srednje Europe i skandinavskih zemalja.

image

Gradnja tunela Fehmarnbelt

Chris Emil Janssen/imago Stock&people/profimedia/Chris Emil Janssen/imago Stock&people/profimedia

Danski kralj Frederik X. otkrio je ploču na ulazu u prvu dionicu tunela dugu 217 metara, koja će kasnije ove godine biti spuštena u rov na morskom dnu na danskoj strani.

Iz Sund & Baelta, tvrtke koja gradi Fehmarnbelt, kažu kako će to biti najduži cestovni podvodni tunel na svijetu. Automobili će, vožnjom u četiri trake, moći prijeći Baltičko more za deset, a vlakovima će za to trebati samo sedam minuta, prenosi portal Euronews.

Godine 2011. odlučeno je da će veza između južnog danskog otoka Lolland i sjevernog njemačkog otoka Fehmarn biti izgrađena kao podvodni tunel. Radovi na danskoj strani naručeni su u srpnju 2022., a na njemačkoj godinu dana kasnije.

Tunel Fehmarnbelt koštat će oko 4,8 milijardi eura.

image

Gradnja tunela Fehmarnbelt

Chris Emil Janssen/imago Stock&people/profimedia/Chris Emil Janssen/imago Stock&people/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 09:10