BORBE U LIBIJI

Pobunjenici odbijaju pregovore s obitelji libijskog pukovnika

TRIPOLI - Snage libijske opozicije bilježe malo pomake, malo nazadovanja u bitki za Bregu, grad s važnim naftnim rafinerijama na istoku zemlje.

Borba protiv snaga odanih pukovniku Moamaru Gadafiju za taj strateški grad traje već nekoliko dana, a protiv pobunjenika radi i njihova neorganiziranost i neprofesionalnost za razliku od protivnika s kojim se bore. Ne pomažu im, naime, ni zračni udari NATO-ovih snaga. Najvažnija trenutna zadaća pobunjeničkih snaga je organizirati se i pokušati formirati prave vojne jedinice te razviti borbenu strategiju. Novinari na terenu kažu kako se čini da su opozicijske trupe nešto discipliniranije te manje kaotične nego ranije.

Evakuacija ranjenih

U međuvremenu su iz Misrate, grada na zapadu zemlje koji drže pobunjenici, a za koji se također vode bitke, evakuirane stotine ranjenika uz pomoć turskog broda. I druge strane zemlje najavile su slanje aviona i brodova za evakuaciju ranjenih.

Razvoj događaja na diplomatskom polju ne razlikuje se mnogo od pozicije u kojoj se nalaze suprotstavljene snage na terenu. Libijska opozicija objavila je da neće pristati na primirje dok obitelj Gadafi ne napusti zemlju, dajući time do znanja što misli o vijesti da Gadafijevi sinovi žele razgovarati o prijenosu vlasti.

Posjet Grčkoj

Bilo kakav dogovor koji bi uključivao članove te obitelji, jasna je opozicija, ne dolazi u obzir. Italija se, pak, odlučila pridružiti Francuskoj i Kataru, te priznati Nacionalno prijelazno vijeće koje su kao alternativnu vladu u Bengaziju osnovali pobunjenici. No, čini se da Gadafi još uvijek ne odustaje.

Njegov poslanik, zamjenik ministra vanjskih poslova Abdul-Ati al-Obeidi stigao je, pak, u Grčku te s predstavnicima vlade u Ateni razgovarao o rješenju situacije, a na njegovoj su turneji Turska i Malta. Ne zna se mnogo o detaljima razgovora, no opozicija ističe da je jedino rješenje da Gadafi i obitelj napuste zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 17:39