KRVAVI PROFIT

‘Pljujem na te vaše sankcije!‘: Pogledajte koliko je Prigožin zaradio na nafti, zlatu i dijamantima

Višegodišnje sankcije Zapada nisu uspjele zaustaviti šefa Wagnera u zgrtanju bogatstva

Jevgenij Prigožin

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Vođa ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin zaradio je više od četvrt milijarde dolara prihoda od prirodnih resursa u četiri godine prije Putinove invazije na Ukrajinu.

Kako saznaje The Financial Times, dugogodišnje sankcije Zapada nisu uspjele zaustaviti Prigožina koji je više od 250 milijuna dolara uprihodio od vađenja nafte, plina, dijamanata i zlata. Grupa Wagner optužena je za kršenja ljudskih prava, uključujući ubojstva, mučenja i silovanja u gotovo svim zemljama u kojima je djelovala.

Silovanja i otmice

Prihodi ostvareni od 2018. do 2022. pomogli su "Putinovu kuharu" da tijekom invazije na Ukrajinu stekne reputaciju čovjeka od povjerenja ruskog predsjednika. FT je analizirao račune sankcioniranih i još nesankcioniranih tvrtki vlasnika skupine Wagner. Analiza isključuje Prigožinove ugostiteljske poslove u Rusiji i poslove s nekretninama, koji su dobili značajne državne ugovore i čine velik dio njegova bogatstva. Rezultati istrage pokazuju financijske razmjere onoga što je Washington opisao kao "transnacionalnu kriminalnu organizaciju".

Američko ministarstvo financija bio je optužilo plaćenike skupine Wagner za "ozbiljne kriminalne aktivnosti, uključujući masovna pogubljenja, silovanja, otmice djece i fizičko zlostavljanje u Srednjoafričkoj Republici i Maliju". Washington je Prigožinu prvi put uveo sankcije u prosincu 2016., a na FBI-ev popis najtraženijih stavljen je 2021. No, niz sankcija EU, SAD-a i Velike Britanije nije učinio mnogo da zaustavi njegova poslovanja u Africi i na Bliskom istoku.

U 2018. američka vlada sankcionirala je Prigožinovu tvrtku Evro Polis, kojoj je sirijski predsjednik Bašar al-Asad dodijelio koncesije za obavljanje energetske djelatnosti u zamjenu za Wagnerove plaćenike koji su "oslobađali" naftna polja od ISIS-a tijekom građanskog rata u zemlji. Tvrtka je 2020. godine ostvarila prodaju od 134 milijuna dolara i neto dobit od 90 milijuna dolara. U prosincu 2021., dva mjeseca prije invazije, kompanija je izvijestila o padu prihoda od oko 400.000 američkih dolara, ali se i dalje hvalila s 92 milijuna dolara u bilanci.

Ostale operacije Prigožinovih plaćenika daleko su manje, ali su se nastavile odvijati unatoč sankcijama. Primjerice, M Invest, tvrtka koja se bavi eksploatacijom zlatne rude u Sudanu, a koju je američka vlada sankcionirala u srpnju 2020., ipak je sljedeće godine ostvarila prodaju od 2,6 milijuna dolara.

Demantira optužbe

Mercury LLC, tvrtka koja posluje u sirijskom naftnom sektoru i pod sankcijama EU-a 2021., ostvarila je prodaju od 67 milijuna dolara u tri godine. Istraga je također pokazala da su pojedine tvrtke, koje je kontrolirao Prigožin, preusmjerile svoje poslovanje na druge entitete prije nego što ih je Zapad sankcionirao.

Prigožin je na društvenoj mreži Telegram demantirao optužbe: "Sankcije protiv mene, Wagnera, kao i svih pravnih i fizičkih osoba Ruske Federacije, apsolutno su nezakonite... Pljujem i nastavit ću pljuvati na bilo kakve sankcije."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 20:28