NEPROCJENJIVO BLAGO

Pljačkaši iz drevne OLIMPIJE odnijeli 68 eksponata NEPROCJENJIVE vrijednosti. Grčki ministar kulture podnio ostavku!

 YouTube

ZAGREB - Naoružani pljačkaši ukrali su danas rano ujutro iz muzeja drevnih antikviteta u grčkoj Olimpiji nekoliko desetaka eksponata “neprocjenjive” vrijednosti, a zbog već druge velike pljačke u vrijednim grčkim muzejima u zadnja dva mjeseca ministar kulture Pavlos Geroulanos podnio je ostavku.

Kako su izvijestile lokalne vlasti, dvojica naoružanih pljačkaša svezali su čuvaricu koja je došla u jutarnju smjenu, deaktivirali alarm i potom uzeli 68 eksponata iz muzeja, pri čemu su razbijali staklene kutije u kojima su bili izloženi. Do zaključenja ovog izdanja još nije objavljen točan popis ukradenih predmeta, zna se samo da su među njima predmeti od bronce, grnčarija i jedan zlatni prsten.

“Moramo još konzultirati lokalne arheologe, ali već sada znamo da su ukradeni eksponati od neprocjenjive vrijednosti”, rekao je gradonačelnik Olimpije Thymios Kotzias koji je primijetio i da je osiguranje muzeja očito bilo nedostatno imajući u vidu vrijednost eksponata koji su u njemu izloženi.

Gradonačelnik je rekao da u razdoblju od 6 do 7 ujutro uopće nema čuvara u muzeju te da su objekt koji nikada prije nije bio meta lopova u to vrijeme čuvali samo alarmi. U muzeju o kojem je riječ izloženo je oko 500 objekata koji su povezani s poviješću Igara poput brončanih diskova ili glinenih posuda.

Drugi muzej u Olimpiji, mjestu arheološkog nalazišta u južnoj Grčkoj gdje su se nekada održavale Olimpijske igre koji godišnje posjete stotine tisuća turista, puno je bolje čuvan, a u njemu su izloženi kipovi i arhitektonski elementi pronađeni na nalazištu.

Ministar kulture Geroulanus odjurio je nakon vijesti o pljački u Olimpiju , a u međuvremenu je predao ostavku na svoju dužnost koju premijer Lucas Papademos očito nije odmah prihvatio. Hoće li je prihvatiti kasnije, još nije jasno, ali ovo je druga velika sramota za grčku državu koja se dogodila u resoru za koji je odgovoran Geroulanos.

Prije mjesec dana iz Nacionalne galerije u Ateni ukradena je slika znamenitog španjolskog slikara Pabla Picassa koju je on osobno darova Grčkoj, zajedno s radovima nizozemskog apstraktnog slikara Pieta Mondriana i talijanskog slikara iz 16. stoljeća Monclava. Velika ekonomska kriza koja potresa Grčku očito je uzela svoj danak i u osiguranjima muzeja i vrijednih arheoloških nalazišta kojih je ta zemlja prepuna.

“Svi muzeji pretpjeli su velike rezove u ljudstvu, kako među osiguranjem tako i među arheolozima. Jednostavno nemamo dovoljno ljudi da bi mogli čuvati muzeje u punim smjenama”, rekla je sindikalna predstavnica u ministarstvu kulture Ioanna Frangou.

Dodala je da grčkim muzejima nedostaje najmanje 1500 čuvara i da je to rezultat otkaza koje je grčka država morala dati u javnom sektoru kao dio mjera borbe protiv krize.

Analitičari upozoravaju da takva situacija odgovara organiziranom kriminalu koji se bavi krijumčarenjem i preprodajom umjetnina i antikviteta, kojemu je Grčka oduvijek bila jedna od glavnih meta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 06:24