OPĆA SKUPŠTINA

Plenković u UN-u: ‘Hrvatski narod zna kako je to biti napadnut i što je potrebno da se obrani domovina‘

Zbog našeg iskustva Hrvatska je odmah pružila pomoć Ukrajini. Političku, humanitarnu, ekonomsku i vojnu, rekao je premijer

Andrej Plenković

 Yuki Iwamura/Afp

Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je govor pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda, na 77. zasjedanju te najvažnije svjetske organizacije.

- Okupili smo se ove godine dok se događa brutalan rat u Europi. Ruska agresija prema Ukrajini dovela je do ljudskih patnji, rijeke izbjeglica, uništenja civilne infrastrukture i ratnih zločina. Posljednje najave o djelomičnoj mobilizaciji u Rusiji, pripreme za organizaciju referenduma u okupiranim dijelovima Ukrajine, prijetnje nuklearnim oružjem nove su opasne eskalacije, istaknuo je na početku svojega govora, prenosi HRT.

- Dok Ukrajinci pate, posljedice ruske agresije osjećaju se na globalnoj razini. Stoga se i mora osuditi diljem svijeta, dodaje.

- Prije tri desetljeća Hrvatska je bila u sličnoj situaciji, suočila se s agresijom, gotovo trećina teritorija je bila okupirana. Morali smo se boriti za međunarodno priznanje, a imali smo i embargo na oružje. Hrvatski narod zna što je biti napadnut i što je potrebno da se obrani domovina. Suprotno svim prognozama, Hrvati su uspjeli, ističe hrvatski premijer.

- Hrvatska je danas izvoznik mira i stabilnosti i donator humanitarne pomoći diljem svijeta. Popularna turistička destinacija i zemlja koja proizvodi najbrži električni automobil na svijetu. Uspjeh je moguć ako ste odlučni i imate viziju budućnosti.

- Zbog našeg iskustva Hrvatska je odmah pružila pomoć Ukrajini. Političku, humanitarnu, ekonomsku i vojnu. Napraviti drugačije bila bi izdaja principa i vrijednosti koje su nam drage. Posebno što se tiče ljudskih prava.

- Kada smo se počeli oporavljati od koronavirusa, rat u Ukrajini je drastično promijenio i sigurnosnu i energetsku situaciju u Europi, rekao je te dodao da države ne smiju biti taoci zbog pitanja dostupnosti energenata i hrane.

Dotaknuo se i pitanja klimatskih promjena.

- Radit ćemo sa svojim partnerima kako bismo osigurali stvaranje tolerantnijeg, zelenijeg i pravednijeg društva u kojemu nitko neće biti izostavljen.

Potom je istaknuo da su današnje demokracije ugrožene i izvan i unutar političkih sustava.

- Na raskrižju između autokracije i demokracije, naš bi izbor trebao biti jasan.

Rekao je da se mora pronaći globalno rješenje za cijenu plina.

- Cijena prijeti našim kućanstvima i našim ekonomijama.

Osvrnuo se i na situacija s Hrvatima u susjednoj BiH. Pozvao je visokog predstavnika Christiana Schmidta da djeluje kako bi se osigurala jednakost sva tri naroda te održali legitimni i legalni izbori, prenosi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:45