PODJELA POZICIJA

Plenković predložio da EPP na dvije i pol godine dobije i mjesto predsjednika Europskog vijeća?

Neupitno je da će Ursula von der Leyen još jedan mandat biti na čelu Komisije

Andrej Plenković

 Michael Buholzer/AFP

Iako se činilo da će se lideri Europske unije u ponedjeljak neformalno dogovoriti o podjeli svih četiriju vodećih pozicija u EU institucijama, došlo je do komplikacija jer Europska pučka stranka (EPP), veliki pobjednik nedavnih europskih izbora, osim mjesta šefa Komisije, pola mandata mjesta šefa Europskog parlamenta, sad traži i dvije i pol godine za mjesto predsjednika Europskog vijeća, za koje se smatralo da bi logično trebalo pripasti Europskim socijalistima.

Neupitno je da će Ursula von der Leyen još jedan mandat biti na čelu Komisije. Europskim pučanima trebalo bi pripasti i mjesto predsjednika Europskog parlamenta na pola mandata, dakle dvije i pol godine. Favorit za to mjesto je sadašnja predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Antonio Costa, bivši portugalski premijer, trebao bi biti predsjednik Europskog vijeća. On dolazi iz redova Socijalista i demokrata. A Kaja Kallas, premijerka Estonije, bila bi visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost.

Prema diplomatskim izvorima, na koje se poziva i Politico, ideju da EPP dobije i mjesto šefa Europskog vijeća iznio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković na sastanku lidera EPP-a koji je održan uoči neformalnog sastanka Europskog vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 04:29