DOMOLJUBNI ODGOJ

Peking razbjesnile vijesti iz jednog od najbogatijih gradova svijeta: ‘Pa tamo učenici pretiho pjevaju našu himnu!‘

Od 20 analiziranih škola, najmanje šest ih je dobilo ‘savjet‘ da pojačaju nastavni plan i program usmjeren na domoljubni odgoj

Arhivska fotografija

 Epn/newscom/newscom/profimedia

Dužnosnici Hong Konga ‘otkrili‘ su kako su u najmanje dvije škole učenici "pretiho" pjevali kinesku nacionalnu himnu, piše BBC. U trećoj školi učitelji su dobili zadatak pomoći đacima da "razviju naviku i samopouzdanje".

Hong Kong ulaže velike napore u domoljubni odgoj i obrazovanje od 2020. godine kad je prodemokratski pokret remetio planove vladajućih. Dužnosnici su zaključili kako su glasovi učenika u osnovnim školama Luteranske crkve u Hong Kongu i Macauu blagi i slabi i da ih treba ojačati.

U srednjoj školi bolnice Yan Chai Lim Por Yen učiteljima je rečeno da pomognu učenicima da razviju naviku glasnog i jednoglasnog pjevanja nacionalne himne. Ove informacije pojavile su se u brojnim izvješćima nakon inspekcija koje je odrađivao gradski zavod za školstvo.

Od 20 škola čija su izvješća o inspekcijskom nadzoru objavljena na stranicama zavoda za školstvo, najmanje šest ih je dobilo savjet da pojačaju nastavni plan i program usmjeren na domoljubni odgoj. U izvješćima se također hvale neke škole jer su odvele učenike u kontinentalnu Kinu i zato što su njihovi učenici "pokazali interes za podizanju nacionalne zastave".

U siječnju je Hong Kong počeo s primjenom zakona koji od škola zahtijeva da u svoj nastavni plan uključe "domoljubno obrazovanje", a isto se očekuje i od firmi. Iako je definicija nejasna, kurikulum je namijenjen promicanju vodstva i ideologije Komunističke partije Kine.

Mnogi bivši oporbeni zastupnici i borci za demokraciju zatvoreni su od 2020. prema kontroverznom zakonu o nacionalnoj sigurnosti koji je kriminalizirao sve oblike neslaganja. Unatoč međunarodnoj osudi, Peking se opravdava kako je takav zakon bitan za stabilnost.

U godinama koje su uslijedile, patriotizam je postao sinonim za sve veću kontrolu Kine nad gradom. Izmijenjen je izborni sustav u Hong Kongu uvođenjem zakona o domoljubima koji je onemogućavao onima koji se smatraju nedomoljubima kandidiranje. Nedavno je zabranjena i neslužbena himna grada, pjesma Slava Hong Kongu zbog njenih buntovničkih stihova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 16:41