DRAMA NA DALEKOM ISTOKU

Peking kuha od bijesa, Japanci im prvi put u povijesti poslali vojni razarač u ‘dvorište‘, Tokio tvrdi: ‘Operacija je tajna!‘

Brod JS Sazanami putovao je južno kroz Tajvanski tjesnac u srijedu, u pratnji brodova iz Australije i Novog Zelanda

Brod JS Sazanami

 Roslan Rahman/Afp

Japanski ratni brod prvi put je plovio kroz Tajvanski tjesnac između Tajvana i Kine, zbog čega je Peking podnio pritužbe Tokiju, piše BBC.

JS Sazanami, pomorski razarač, putovao je južno kroz tjesnac u srijedu, u pratnji brodova iz Australije i Novog Zelanda. Bio je na putu za vojne vježbe u Južnom kineskom moru, objavili su japanski mediji ministri u vladi.

Prolaz kroz tjesnac predstavlja znakoviti potez Japana, za koji se smatra da je izbjegavao taj plovni put kako ne bi uznemirio Kinu, koja smatra da je polaže pravo na Tajvan i tjesnac.

Japanska vlada odbila je komentirati kretanje broda, pozivajući se na tajnost vojne operacije.

Kina je pak u četvrtak potvrdila da je njezina vojska odgovorila na "aktivnosti broda japanskih snaga samoobrane koji je ušao u Tajvanski tjesnac".

"Kina vrlo oprezno prati političke namjere japanskih poteza te je Japanu iznijela oštre prigovore", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lin Jian.

Kineski državni medij Global Times, pozivajući se na neimenovani izvor, izvijestio je da je kineska vojska "vodila praćenje i nadziranje tijekom cijele plovidbe i držala situaciju pod kontrolom".

SAD i njegovi saveznici pojačali su patrole kako bi potvrdili svoju slobodu plovidbe u Tajvanskom tjesnacu koji je širok 180 kilometara.

I SAD i Tajvan ističu da je to ključna brodska i trgovačka ruta kroz koju prolazi oko polovica globalne kontejnerske flote, te je dio međunarodnih voda i otvorena je za sva mornarička plovila.

Peking razmišlja drugačije i tvrdi da ima suverenitet i jurisdikciju nad tjesnacem.

Desetljećima je američka pacifička flota bila jedina strana mornarica koja je redovito prolazila tjesnacem. Nedavno su joj se pridružile Kanada i Australija, Velika Britanija i Francuska. Prije dva tjedna Njemačka je prvi put u desetljećima plovila s dva mornarička broda kroz tjesnac.

Kineska vojska optužila je Njemačku za povećanje sigurnosnih rizika plovidbom kroz tjesnac 13. rujna, ali je Berlin ustvrdio da je sve bilo u skladu s međunarodnim standardima. Bilo je to prvi put u 22 godine da brod njemačke mornarice prolazi tjesnac.

Tranziti kroz tjesnac su političkog karaktera i osmišljeni su kako bi pokazali Kini da Amerika i njezini saveznici ne prihvaćaju tvrdnje Pekinga.

Za Japan je to također još jedan veliki korak udaljavanja od njegove dugotrajne politike da ne izaziva Kinu.

Glavni tajnik japanskog kabineta u četvrtak nije potvrdio detalje pomorske operacije, ali je rekao da Japan pojačano osjeća krizu nakon opetovanih povreda zračnog prostora od strane kineske vojske, za koje je rekao da su se dogodila jedna za drugom u kratkom razdoblju.

Tajvan nije komentirao plovidbu ali je njegovo ministarstvo obrane u srijedu priopćilo da je primijetilo porast broja kineskih vojnih zrakoplova koji djeluju oko otoka.

Bec Strating, profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu La Trobe u Australiji, rekao je da je japanski prijavljeni tranzit "dio šireg obrasca veće pomorske prisutnosti zemalja u i izvan Azije koje su zabrinute zbog kineskog svojatanja".

"Japan se posebno bavi taktikom kineske ‘sive zone‘ u Istočnom kineskom moru", rekla je za AFP.

Taktike ratovanja u sivoj zoni usmjerene su na slabljenje protivnika kroz dulje razdoblje, kažu analitičari.

Peking je prošlog tjedna prvi put poslao nosač zrakoplova između dva japanska otoka u blizini Tajvana. U kolovozu je kineski špijunski zrakoplov uletio u zračni prostor Japana, nakon čega je Tokio osudio upad kao "krajnje neprihvatljiv" i "ozbiljno kršenje suvereniteta".

Čelnici skupine Quad, Japana, Australije, Indije i SAD-a, poručili su prošloga tjedna da će proširiti suradnju na pomorskoj sigurnosti kako bi se suprotstavili rastućem samopouzdanju Kine u Južnom kineskom moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 07:16