BIRALI IZMEĐU STEČAJA, FONDA I HRVATSKE TVRTKE

Parlament odobrio prodaju Peka osječkom kralju željeza

Slovenska tvornica obuće Peko definitivno odlazi u ruke osječke tvrtke Osimpex, čiji je vlasnik osječki kralj željeza Željko Biloš.

Slovenska vlada u četvrtak je donijela odluku da prihvaća ponudu osječke tvrtke za kupnju Peka, a danas su to jednoglasno potvrdlili Odbor za financije slovenskog parlamenta na izvanrednoj sjednici te zastupnici na sjednici slovenskog parlamenta. NoI Vlada i parlamentarni zastupnici su zaključili kako je Osimpex jedina šansa za Peko jer u suprotnom tvrtka ide u stečaj.

Bolje za radnike

Biloš je na natječaju za dionice Peka ponudio dva milijuna eura, plus četiri milijuna eura za dokapitalizaciju tvrtke, te se obvezao da će sljedećih pet godina u razvoj tvrtke uložiti 2 milijuna eura, odnosno 400.000 eura godišnje.

Iako je ponuda Osimpexa za dionice tvrtke bila za milijun eura manja od ponude Blue Rose Rose Fonda registriranog u poreznoj oazi Delaware, članovi komisije zaključili su da je hrvatska ponuda ukupno puno povoljnija za budućnost tvrtke i njezine radnike.

Radi sa željezom

Naime, u svojoj ponudi Osimpex se obvezao da će od 380 radnika, koliko ih sada radi u tvornici, njih 280 ostati zaposleno sljedećih pet godina, a spomenuti fond nije garantirao zadržavanje radnih mjesta niti se obvezao na ulaganje u tvrtku. Većinski vlasnik Peka danas je Republika Slovenija te državna tvrtka DSU.

Vlasniku Osimpexa Bilošu kupnja Peka novi je iskorak u poslovnom smislu s obzirom na to da se dosad nije bavio proizvodnjom obuće. Nadimak hrvatski kralj željeza Biloš je dobio zbog svog poslovnog carstva koje zasniva na veleprodaji željeza. Nekoliko godina bio je i većinski vlasnik osječkog OLT-a. Vlasnik je i Osječke televizije.

U Osijeku je izgradio najveći trgovački centar u istočnoj Hrvatskoj, Portanovu, u čiju je gradnju investirao 80 milijuna eura. Iako nije član ni jedne stranke, u medijima ga se svrstava uz Tomislava Karamarka, a blizak je i s nekadašnjim predsjednikom HSP-a Antom Đapićem.

Sumnja u mito

Nedavno je uhićen zajedno s još četiri osobe u sklopu policijske istrage o curenju povjerljivih podataka iz istraga. Biloša se sumnjiči za davanje mita. Nakon što je ispitan, Biloš je pušten na slobodu. On je zajedno s još nekoliko ljudi iz Osijeka još od prošle godine bio u fokusu istražitelja koji su istraživali curenje povjerljivih informacija iz policijskih istraga.

Biloša se spominjalo i u aferi u kojoj je policija prozvana zbog nezakonitog izlistavanja telefonskih kontakata tadašnjeg šefa Sigurnosno-obavještajne agencije Josipa Buljevića, a među osobama s kojima je kontaktirao navodno je bio i Biloš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 02:38