RADIKALNA ŠTEDNJA

Paralizirana država: U Grčkoj počeo 24-satni opći štrajk

 AFP

ATENA - Sav zračni, željeznički i pomorski promet kao i javni prijevoz u potpunosti je paraliziran nakon što su u srijedu ujutro ljutiti grčki radnici krenuli na štrajk kojim iskazuju nezadovoljstvo strogim mjerama štednje koje je vlada donijela kako bi državu spasila od bankrota.

Dvadesetčetverosatni štrajk je zatvorio škole i državne službe, a u bolnicama rade samo pripadnici hitnih odjela. Akropola i drugi povijesno-turistički lokaliteti zatvoreni su. Novinari u tiskanim i elektronskim medijima također su odustali od posla.

U planu su dva velika prosvjedna marša, prve velike demonstracije nakon objave novih mjera štednje u nedjelju. Više od 1500 policajaca postavljeno je za osiguranje.

Sindikati javnih i privatnih sektora priznali su kako je grčka vlada bila prisiljena srezati troškove u što je ušlo i rezanje plaća te mirovina za državne službenike kao i povećanje potrošačkih poreza, ne bi li se tako osigurala pomoć europskih partnera i Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 144 milijarde dolara. No, isto tako smatraju kako će siromašni Grci patiti više od donesenih mjera kojima se planira uštedjeti 40 milijardi dolara iz grčkog proračuna do 2012.

- Postoje druge stvari koje vlada može učiniti prije uzimanja novca umirovljenicima koji dobivaju oko 660 dolara (3700 kuna) mjesečno - izjavio je Spyros Papaspyros, vođa sindikata državnih službi ADEDY.

Gotovo svaki veliki protest ove godine obilježen je borbom prosvjednika i policajaca.

- Ljudi su vrlo, vrlo ljuti i većina Grka izvan Atene ne shvaća što se događa. Kada dobiju svoju sljedeću plaću i oni će doći u Atenu na prosvjede - objasnio je 78-godišnji umirovljeni državni službenik Spyros Antonopoulos.

Unatoč štrajku, nove će mjere štednje danas biti tema dnevnog reda u parlamentu nakon čega odlaze na glasanje u četvrtak. Vjeruje se kako će i tamo proći bez većih problema jer grčki premijer George Papandreou kontrolira većinu u parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 05:56