'MIR S VAMA'

PAPA UOČI POSJETA SARAJEVU: 'Dolazim da ohrabrim ljude za miran suživot'

Pope Francis speaks during a mass at the Piazza del Plebiscito on March 21, 2015 in Naples. Up to 800,000 people were expected to turn out throughout the day in the southern Italian city to greet the Argentine pontiff, who last year declared war on organised crime by "excommunicating" all mafiosi from the Catholic Church. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
 ALBERTO PIZZOLI/AFP / AFP

SARAJEVO - Papa Franjo poručio je u ponedjeljak kako će njegov pohod Sarajevu najavljen za 6. lipnja pratiti poruke mira, dijaloga i ohrabrenja.

"Dolazim među vas uz Božju pomoć da vjernike katolike utvrdim u vjeri, da iskažem potporu ekumenskom i međureligijskom dijalogu te iznad svega da ohrabrim za miran suživot u vašoj zemlji", stoji u Papinoj poruci koja je objavljena u Sarajevu.

Sveti je Otac pozvao sve da mu se pridruže u molitvi da njegovo predstojeće apostolsko putovanje u Bosnu i Hercegovinu donese plodove kojima se nada za kršćansku zajednicu ali i za cijelo društvo.

Podsjećajući kako je "Mir vama" moto ovoga pohoda, Papa je poručio kako je i uskrsli Krist tim rječima pozdravio svoje učenike u dvorani posljednje večere darujući svoj mir kako bi ga svi ljudi primili u svoje srce.

"Sa svoje strane spreman sam doći među vas kao brat i glasnik mira kako bih svima izrazio - naglašavam svima - svoje poštovanje i svoje prijateljstvo. Želio bih svakoj osobi, svakoj obitelji, svakoj zajednici navijestiti Božje milosrđe, nježnost i ljubav", poručio je papa Franjo.

Katolicima u BiH uputio je ohrabrenje da budu uz svoje sugrađane kao svjedoci vjere i Božje ljubavi pridonoseći izgradnji društva koje kroči prema miru, suživotu i međusobnoj suradnji.

"Čeznući da vas susretnem zazivam na Sarajevo i na cijelu zemlju blagoslov Gospodina i majčinsku zaštitu Djevice Marije", poručio je Sveti Otac uz zahvalnost zbog skorog susreta sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom.

Na misi s Papom u Sarajevu 65 tisuća hodočasnika

SARAJEVO - Za sudjelovanje na misnom slavlju s papom Franjom u Sarajevu 6. lipnja prijavilo se 64,842 vjernika a među njima će biti i 23 tisuće onih koji će tog dana stići iz Hrvatske, potvrdio je u ponedjeljak u Sarajevu velečasni Tomo Mlakić koji je u ime Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije zadužen za registraciju hodočasnika.

Među vjernicima koji dolaze iz Hrvatske najbrojniji će biti oni iz Zagrebačke nadbiskupije, njih 5470, dok iz Splitsko-makarske biskupije misnom slavlju kani nazočiti 5386 vjernika.

Iz Đakovačko-osječke nadbiskupije naredne subote u Sarajevo idu 3432 hodočasnika, iz Zadarske 992, iz Dubrovačke 906.

Nešto više od 33 tisuće hodočasnika bit će iz same BiH a još oko dvije i pol tisuće vjernika stići će iz dvanaest država te s područja koje pokrivaju hrvatske katoličke misije u inozemstvu.

Tajnica državnog odbora za pripremu pohoda pape Franje BiH Tonka Krešić istaknula je kako je važno to da Sveti Otac u BiH dolazi kao državni poglavar.

Upravo stoga je planirano i njegovo obraćenje dužnosnicima u BiH i predstavnicima diplomatskog zbora u Predsjedništvu BiH nakon susreta i bilatrelanih razgovora s članovima državnog vrha.

Ispred sjedišta državnog vrha Sveti će Otac nakon toga pustiti golubove mira a svi građani Sarajeva pozvani su tog sudjelovati u toj svečanosti.

Irfan Nefić, glasnogovornik sarajevske policije, kazao je kako je sigurnosti posvećena maksimalna pozornost.

"Poduzeli smo sve potrebne mjere za sigurno odvijanje ovog posjeta", kazao je Nefić.

Kazao je kako će na osiguranju Papina posjeta biti angažirano "između tisuću i dvije tisuće" policajaca.

Potvrdio je kako će ograničenja kretanja biti nužna pa će takve mjere 6. lipnja biti stalno ili povremeno na snazi u većem dijelu grada iako će se učiniti sve da se život odvija redovno.

Kazao je i kako će policija u BiH prihvatiti pomoć hrvatske policije u pregledu autobusa kojima će hodočasnici putovati za Sarajevo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:37