PEDOFILSKI SKANDALI

Papa se ispričao žrtvama seksualnog zlostavljanja u Irskoj

Papa će pokrenuti službenu vatikansku istragu kako bi utvrdio što se točno događalo te koji su katolički redovi, odnosno njihovi svećenici sudjelovali u seksualnom zlostavljanju djece
Pope Benedict XVI looks the faithful gathered in Aula Paolo VI at the Vatican during his weekly general audience on March 3, 2010 . Pope Benedict XVI will visit Spain on November 6 and 7, with stops in Santiago de Compostela and Barcelona, the Vatican said Wednesday.Santiago de Compostela, a key destination on a medieval pilgrimage route, is marking a jubilee year, or one in which Saint James's feast day, July 25, falls on a Sunday.In Barcelona, the pontiff will inaugurate modernist Catalan architect Antoni Gaudi's unfinished church, the Sagrada Familia, where part of the interior is scheduled to open to the public by September. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
 ANDREAS SOLARO/ AFP

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. ispričao se žrtvama seksualnog zlostavljanja djece od strane irskih svećenika. U pismu koje je uputio irskim katolicima Papa je napisao kako se osjeća posramljeno te da žali zbog svega što se dogodilo, prenose agencije.

- Puno ste propatili zbog čega mi je iskreno žao - napisao je. To će se pismo čitati u svim župama i crkvama diljem Irske.

Papa će pokrenuti službenu vatikansku istragu kako bi utvrdio što se točno događalo te koji su katolički redovi, odnosno njihovi svećenici sudjelovali u seksualnom zlostavljanju djece.

Istaknuo je kako je spreman osobno se suočiti sa žrtvama zlostavljanja.

- Oni koji su krivi odgovarat će pred Bogom i sudovima za sve svoje grijehe i kriminalne aktivnosti koje su počinili - zaključio je.

Iako se očekivalo, Papa nije zatražio smjenu niti jednog biskupa, već će čekati kraj istrage.

U izvještaju irske vlade, tzv. Murphyjevom izvješću, o svećeničkom zlostavljanju djece detaljno je opisano tristo takvih slučajeva od 1975., koji su sustavno bili prešućeni i zataškani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 20:16