SVI SMO ODGOVORNI

PAPA POZVAO EUROPU DA ODLUČNIJE SUZBIJA ANTISEMITIZAM 'Ravnodušnost je virus koji je opasno zarazan u ovo naše vrijeme'

Papa Franjo
 Alessandro Bianchi / REUTERS

Papa Franjo pozvao je u ponedjeljak europske zemlje da odlučnije suzbijaju antisemitizam, kazavši kako je ravnodušnost u tom pogledu virus koji bi mogao omogućiti širenje ideja rasne mržnje.

Papa je to izjavio u govoru na konferenciji u Rimu posvećenoj odgovornosti država za suzbijanje antisemitizma i povezanih zločina.

- Odgovorni smo kada možemo odgovoriti. To nije samo pitanje analize uzroka nasilja i pobijanja njihove perverzne logike, nego je riječ o tome da se bude aktivno spreman odgovoriti na njih - rekao je skupu u organizaciji OESS-a.

Niz europskih zemalja proglasile su nijekanje holokausta ilegalnim.

Njemački Bundestag izglasao je prošli tjedan imenovanje posebnog povjerenika za koordinaciju vladine borbe protiv antisemitizma, nakon paljenja židovskih simbola i izraelskih zastava.

- Ravnodušnost je virus koji je opasno zarazan u naše vrijeme, vrijeme kada smo sve više povezani s drugima, ali i manje pažljivi prema njima - rekao je Papa.

Papa, koji je 2016. posjetio Auschwitz i rimsku sinagogu, dodao je kako je sjećanje "cjepivo" protiv "tolikih žaljenja vrijednih oblika apatije".

Citirajući svojega prethodnika, papu Ivana Pavla II., Franjo je rekao kako bi svi trebali raditi na izgradnji budućnosti u kojoj "neizreciva nepravda holokausta više nikada neće biti moguća."

U Poljskoj je također nedavno počinjeno nekoliko antisemitskih incidenata.

Na jednom, o kojemu je izvijestila televizija, ljudi su prošle godine u šumi izvikivali "Sieg Heil" u povodu Hitlerova 128. rođendana. Uz to, gotovo 60.000 ljudi, neki s transparentima na kojima je pisalo "čista krv, bistar um", prosvjedovalo je u studenom na skupu krajnje desnice u Varšavi, a u Švedskoj je prošli mjesec zapaljena sinagoga.

- Svjedoci smo u cijelom nizu zemalja rastućeg vala jačanja krajnje desnih, ultra-nacionalnih i u nekim slučajevima neonacističkih stranaka - upozorio je Ronald Lauder, predsjednik Svjetskog židovskog kongresa.

- Europa sada odjednom izgleda jako nalik Europi 1930-ih godina - rekao je Lauder na konferenciji održanoj u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova u Rimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 16:32