JOŠ JEDNA LEKCIJA

Papa kardinalima: 'Klonite se spletki i tračeva!'

Pope Francis (L) leaves after celebrating holy mass together with new appointed cardinals in St Peter's basilica at the Vatican on February 23, 2014. Pope Francis create his first batch of cardinals, with 19 coming from South America, Africa and Asia. The new "princes of the Church" with scarlet-red birettas and gold rings at a grandiose ceremony in St. Peter's Basilica that Vatican observers say should help correct a perceived bias towards European cardinals. . AFP PHOTO / VINCENZO PINTO
 VINCENZO PINTO/AFP

VATIKAN - Papa Franjo pozvao je u nedjelju kardinale, koji čine prvi ešalon Rimokatoličke crkve, da se ne bave intrigama, ogovaranjima i klikama tipičnima za kraljevske dvore.

Od izbora prije gotovo godinu dana, Franjo je često svojim suradnicima govorio da ne žive i da se ne ponašaju kao privilegirana kasta.

Osmogodišnji pontifikat njegova prethodnika pape Benedikta obilježili su skandali i krivi potezi koji su se često pripisivali disfunkcionalnoj vatikanskoj birokraciji i intrigama kakve su se događale na renesansnim dvorovima.

Papa Franjo služio je u nedjelju misu s 18 od 19 novih kardinala ustoličenih u subotu. Jedan nije sudjelovao zbog bolesti.

"Kardinali su ušli u Rimsku crkvu, ne na kraljevski dvor", rekao je Franjo u propovjedi pozdravljajući elitnu skupinu ljudi koji mu pomažu u vođenju Crkve u Vatikanu i ostatku svijeta.

"Svi bi trebali izbjegavati, i drugima pomoći da izbjegavaju, navike i ponašanja tipična za dvorove: intrige, ogovaranja, klike, favoriziranje i preferiranje", poručio je Papa u propovjedi na misi u Bazilici sv. Petra.

Skandal "Vatileaks", u kojemu je papin sobar bio uhićen zbog odavanja papinih osobnih dokumenata medijima, otkrio je korupciju u Svetoj stolici što Vatikan opovrgava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:46