PAKT IZ NOĆE MORE

Pale se alarmi: Vlak iz Sjeverne Koreje ušao u Rusiju, stiglo objašnjenje iz Moskve!

Nije se moglo utvrditi je li prijenos materijala bio u tijeku, a parkirane lokacije ovih vlakova možda nisu bile povezane - stoji u izvješću 38 Northa

Vlak u Sjevernoj Koreji (ilustracija)

 Yonhap News/Newscom/Profimedia/Yonhap News/newscom/profimedia

Prvi puta nakon nekoliko godina sjevernokorejski vlak ušao je u Rusiju, javlja Reuters. Dogodilo se to dva dana nakon što su Sjedinjene Države rekle da imaju informacije koje pokazuju da Pjongjang tajno opskrbljuje Rusiju topničkim granatama za njezin rat u Ukrajini, pozivajući se na komercijalne satelitske snimke. Usprkos sumnji da je vlak dopremio oružje, ruska veterinarska služba izvijestila je u srijedu da je vlak prešao granicu sa vozeći konje.

- Nemoguće je odrediti svrhu vlaka iz slika, ali prijelaz dolazi usred izvješća o prodaji sjevernokorejskog oružja Rusiji i općeg očekivanja obnove trgovine između dviju zemalja - rekao je 38 North, washingtonski trust mozgova koji prati situaciji u Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja je tvrdila kako je zatvorila zatvorila most prijateljstva Tumangang od 800 metara, jedinu kopnenu vezu između zemalja, u veljači 2020. tijekom pandemije COVID-19.

U izvješću o prelasku vlaka se navodi da je u 10:24 ujutro po lokalnom vremenu grupa od tri zatvorena vagona bila vidljiva na korejskoj strani granice, a do 13:10 sati činilo se da je u Rusiji iza lokomotive, oko 200 metara od kraja željezničkog mosta.

U 15. 30 lokomotiva i tri vagona bili su vidljivi na tračnicama na ruskoj postaji Khasan, otprilike 2 km (1,2 milje) od granice, a tri manja natkrivena vagona, ili mogući kontejneri na vagonima, bili su parkirani uz novopristigli vlak na susjednim tračnicama.

- Nije se moglo utvrditi je li prijenos materijala bio u tijeku, a parkirane lokacije ovih vlakova možda nisu bile povezane - stoji u izvješću 38 Northa.

Bijela kuća priopćila je u srijedu da Washington ima informacije koje pokazuju da je Sjeverna Koreja potajno opskrbljivala Rusiju "značajnim" brojem topničkih granata za njezin rat u Ukrajini i da je pokušavala prikriti isporuke usmjeravajući ih kroz zemlje Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, što je Pjongjang opovrgnuo.

Prema priopćenju ruske državne veterinarske službe u srijedu, Rusija i Sjeverna Koreja ponovno su pokrenule putovanje vlakom po prvi put od pandemije s teretom od 30 sivih punokrvnih konja u Sjevernu Koreju. Te konje možda jaše i sjvernokorejski vođa Kim Jong Un koji je strastveni jahač, a u promotivnom spotu svojega režima je 2019. godine prikazan kako kroz planinske snijegove jaše bijelog pastuha oponašajući princa na bijelom konju sjevernokorejskog naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:09