EPIDEMIJA U SUSJEDSTVU

Pada broj zaraženih i umrlih u Srbiji, uskoro ukidanje izvanrednog stanja

Policija u Beogradu
 Andrej ISAKOVIC / AFP

U Srbiji su od ponedjeljka ublažene neke od mjera protiv širenja koronavirusa uvedene proglašenjem izvanrednog stanja 15. ožujka, dok su u posljednja 24 sata zabilježena 93 nova slučaja zaraze i četiri smrtna slučaja zbog Covida-19, bolesti koju uzrokuje taj virus.

Dosad je u Srbiji od Covida-19 umrlo 197 osoba od ukupno 9.557 zaraženih, a postotak smrtnosti je 2,06 posto, objavilo je Ministarstvo zdravlja na svojoj posebnoj internetskoj stranici covid19.rs.

Ukupan broj izliječenih 1574, od početka epidemije 6. ožujka urađen je 106.461 test. Samo za posljednja 24 sata testirano je 4550 osoba.

U ponedjeljak je u Srbiji počelo ublažavanje mjera koje su na snazi od uvođenja izvanrednog stanja 15. ožujka, te je ponovno uspostavljen autobusni i željeznički međumjesni prijevoz putnika, a djelomice i gradski prijevoz samo za odlazak i povratak s posla uz korištenje zaštitnih maski i rukavica.

Uz stroge mjere socijalne distance počeli su raditi i restorani i barovi, a ukidanje izvanrednog stanja i policijskog sata očekuje se 7. svibnja.

Srbija je danas započela pripreme za epidemiološko istraživanje i studiju kojom će biti obuhvaćeno 7000 obitelji, ukupno oko 17.000 stanovnika, kako bi se na slučajnom uzorku populacije proučili asimptomatski slučajevi, lanci prijenosa te rizik od širenja koronavirusa.

Na temelju te studije bit će organizirane mjere ako se pojavi drugi val Covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 20:00