KORUPCIJSKA AFERA

Pad češkog Voldemorta: Gradonačelniku je govorio ‘dušo’ i odlučivao za njega

I Česi vlasnike Porschea sa specijalno naručenim registarskim pločicama u glavi odmah povežu s kriminalom. Isto su, prije otprilike dva tjedna, pomislili i svjedoci neobične nesreće u središtu Praga. Prvo se jedan takav Porsche zaletio u drugi automobil, iz kojeg je izašla šokirana vozačica. Šok je bio još veći kad ju je vidljivo omamljeni vlasnik Porschea pokušao pregaziti, a kad je zaustavljen, izašao je iz auta i pobjegao u obližnji park. Nadzorne kamere su snimile njegovo pijano teturanje i policiju koja ga sustiže. A tek je onda slijedi scena koja je šokirala Češku: umjesto da ga privedu, policajci su mu pristupili s puno poštovanja. Pijanom bjeguncu koji je upravo pokušao ubiti ženu nisu ni pokušali staviti lisičine. Većini Čeha bio je to novi dokaz da za različite ljude vrijede različita pravila: za jedne zakoni uvijek vrijede, drugi su oni koji su uspješno ih zaobilazeći stvorili moćna carstva u sjenovitoj zoni između politike i kriminala.

Gradonačelnik u sjeni

Prije nego što je optužen za nanošenje teških tjelesnih ozljeda i vožnju u pijanom stanju (za to mu prijeti deset godina zatvora), Roman Janoušek bio je poznat kao češki Voldemort, “onaj čije se ime ne izgovara”. Nadimak je zaradio nekoliko dana prije nesreće, i to zbog transkripata njegovih telefonskih razgovora s bivšim praškim gradonačelnikom Pavelom Bémom. Janoušek, koji je dotad, službeno, bio “poduzetnik, lobist i bliski Bémov prijatelj”, odjednom je postao “gradončelnik u sjeni”, moćna glava hobotnice koja je sređivala dobitnike javnih natječaja, preprodaje i prenamjene gradskog zemljišta te imenovanja podobnih kadrova na ključna mjesta, a prljavo zarađen novac prala preko off-shore kompanija i tajnih računa u Švicarskoj.

Marijanski trg, na kojem je smještena Gradska vijećnica, Pražani su prozvali Mafijaškim trgom. Transkripti otkrivaju prljavi biznis visokih dužnosnika i praške Gradske skupštine u razdoblju od 2007. do 2009., za mandata vlade premijera Mireka Topoláneka (ODS). Odjeknuli su poput bombe. Reagirali su i češki premijer Petr Nečas i ostali visoki dužnosnici ODS-a, uključujući i novog praškog gradonačelnika Bohuslava Svobodu, koji su pozvali Béma da napusti stranku. Bém pak traži istragu o tome kako su te snimke dospjele u javnost i izrazio je nevjericu da je “pošten građanin” poput njega uopće bio predmet ozvučivanja. Snimke pak ukazuju na Janoušeka kao “pravog gradonačelnika”, čovjeka koje je donosio glavne odluke, dok su visoki gradski oci, na čelu s Bémom, bili samo njegove marionete.

Tepali si od milja

Transkripti ostalih objavljenih razgovora, u kojima se Bém i Janoušek međusobno od milja nazivaju “dušo” i “srećo”, ukazuju na koliziju između Béma i nekih visokih praških dužnosnika, kao i državnih političara. Neki od njih su i Topolánek i Aleš Rebíček, bivši ministar prometa i veza te bivši ministar poljoprivrede Petr Gandalovič, koji je sada češki ambasador u SAD-u.

Janouškova mreža kontakata navodno uključuje i članove oporbene socijaldemokratske stranke (ČSSD), kao što je bivši predsjednik praške podružnice Petr Hulinsky, koji je odstupio u prosincu 2011. zbog navodnog manipuliranja donacijama.

Glavni šef BIS-a, državne tajne službe koja je snimila razgovore, Jirě Lang, najavio je istragu o tome kako su snimke procurile u javnost, a češki predsjednik Vaclav Klaus izjavio je da “tajne snimke razaraju demokraciju”. I jedan i drugi su pokazali manje interesa za ono što je na njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 15:13