SMAKNUO 12 LJUDI

OZLOGLAŠENI PLAĆENI UBOJICA PORUČUJE 'Borisa Njemcova su ubili potpuni amateri'

Pričajući iz osobnog iskustva Šerstobitov navodi kako je svaki profesionalni ubojica, prvo i najvažnije, zabrinut za jednu stvar - kako odraditi atentat s najmanje moguće rizika da ga otkriju. Najlogičniji izbor za ubojicu jest ustrijeliti metu sa što veće udaljenosti.
 Dmitry Korotayev/Epsilon/Getty Images / Dmitry Korotayev/Epsilon/Getty Images

MOSKVA - Ubojstvo Borisa Njemcova, oporbenog vođe i velikog kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, nije bilo političko smaknuće jer su ga izveli potpuni amateri, barem tako tvrdi Aleksej Šerstobitov, bivši profesionalni ubojica.

- Napadači koji su ubili Njemcova prošlog tjedna u samom središtu Moskve bili su amateri i obrazac zločina upućuje da je izveden neprofesionalno - prokomentirao je Šerstobitov, koji se trenutačno nalazi u zatvoru zbog presude za čak 12 atentata, javlja ruska informativna stranica Gazeta.

Pričajući iz osobnog iskustva Šerstobitov navodi kako je svaki profesionalni ubojica, prvo i najvažnije, zabrinut za jednu stvar - kako odraditi atentat s najmanje moguće rizika da vas otkriju. Najlogičniji izbor za ubojicu jest ustrijeliti metu sa što veće udaljenosti.

- U Njemcovom slučaju, s obzirom gdje se dogodilo ubojstvo, najlakši način za smaknuti osobu bilo bi iz osobnog automobila. Vozite se sporo po ulici po kojoj žrtva hoda, parkirate dovoljno daleko i čekate da meta dođe k vama. Jednom kada se nalazi dovoljno blizu, ubojica bi trebao malo otvoriti prozor, ustrijeliti žrtvu te pobjeći bez ikakvog rizika otkrivanja vlastitog identiteta - pojašnjava Šerstobitov te dodaje kako bi i prosječan strijelac mogao pogoditi osobu u glavu s udaljenosti od 15 do 25 metara.

Šerstobitov je šokiran da je Njemcov ubojica iz takve blizine ispalio šest hitaca od kojeg su ga četiri pogodila te da baš to upućuje na neprofesionalnost.

- Samopouzdani strijelac, koji često koristi oružje, neće ispaliti toliko metaka - tvrdi Šerstobitov.

Njemcovljev slučaj ga podsjeća na incidente koji su se često događali tijekom 1990-ih kada su se pripadnici neprijateljskih bandi znali susresti u javnosti. U takvim situacijama ubojstva su obavljana neplanirano, bez mnogo pripreme.

Oni koji su na ulici prvi primijetili svog neprijatelja pozvali bi ubojice koje bi došle u vrlo kratkom roku te zauzele položaje kraj neprijateljskog automobila ili kraj restorana u kojem se meta nalazi. Ta su smaknuća bila vrlo često loše organizirana, kaotična i događala su se na javnim mjestima.

Bivši profesionalni ubojica Šerstobitov vjeruje kako je Njemcovo ubojstvo vrlo vjerojatno nepolitičke naravi.

- Smatram kako Njemcov nije političar koji bi zaista mogao utjecati na bilo što. Velik broj ljudi već ga je zaboravio. Postoje mnogo važniji i utjecajniji političari koje možete smaknuti ako želite zemlju dovesti do kaosa - priča Šerstobitov.

Inače, Šerstobitov je bio član vrlo dobro organizirane moskovske kriminalne grupe tijekom 1990-ih kada je i stekao svoj zloglasni ugled hladnog profesionalnog ubojice. Prije sedam godina, proglašen je krivim za ubojstvo 12 osoba te odrađuje kaznu zatvora u iznosu od 23 godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 06:57