UZNEMIRUJUĆE SNIMKE

Ovoj je djevojci u Gazi amputirana noga bez anestezije, kuhinjskim nožem: ‘Kako sam izdržala? Svi me to pitaju...‘

Sada 18-godišnju Ahed Bseiso uspjeli su nakon 17 neuspješnih pokušaja prebaciti iz Gaze u SAD gdje je dobila novu priliku za život

Ahed Bseiso

 Youtube

Bio je to još jedan trenutak nezamislivog užasa koji je ubrzo postao viralan.

Bilo je to 19. prosinca 2023. i rat u Gazi ušao je u svoj treći mjesec. Na običnom kuhinjskom stolu, bez anestezije, bez zavoja, samo pomoću jedne kante, sapuna i kuhinjskog noža mladoj su djevojci amputirali nogu, piše Sky News.

Obitelj Bseiso živjela je u prizemlju stambene zgrade na sjeveru Pojasa Gaze, a na stolu na kojem će izdržati nezamislivu operaciju, majka 17-godišnje Ahed Bseiso mijesila je kruh.

Ahed se svakoga dana penjala na više katove zgrade kako bi uhvatila signal i nazvala svog oca u Belgiju da mu kaže da su svi još uvijek živi. No prilikom jednog takvog poziva, zgradu je pogodila raketa.

Ahed se našla usred ruševina i jedva su je izvukli.

Odmah je pitala ima li još uvijek nogu, no njezini su joj rođaci rekli neka ne gleda.

Djevojčin ujak je kirurg i radi u obližnjoj bolnici Shifa. Čim je vidio u kakvom je stanju Ahed, znao je što mora učiniti. To je bilo pitanje života ili smrti.

Osjetio je potrebu snimiti strašnu proceduru kako bi netko, negdje vidio s kakvim se nezamislivim hororima suočavaju stanovnici Gaze.

‘Kakva nas je to nepravda snašla?‘, uzviknuo je ravno u kameru dok je čistio Ahedinu ranu. ‘Okruženi smo 15 dana. Svojoj nećakinji sam morao amputirati nogu bez anestezije. Gdje je tu milost? Gdje je ljudskost? Čime smo ovo zaslužili?‘

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA

Odluka da objavi video na društvenim mrežama s vremenom će ubrzati Ahedino putovanje iz Gaze u Egipat i na kraju u Ameriku.

Nekoliko tisuća kilometara dalje, u gradu Aikenu u Sjevernoj Karolini u SAD-u, snimku je vidjela žena po imenu Wafa Abed. Video ju je toliko pogodio da je svom sinu Tarequ rekla neka svakako izvuče tu djevojku iz Gaze.

Tareq Hailat (27) je student medicine i, poput mnogih Amerikanaca arapskog porijekla, uključio se u akciju pružanja pomoći i evakuacije djece iz Gaze.

Tareq je pomoću velike mreže humanitaraca okupljenih oko organizacije Palestine Children‘s Relief Fund (PCRF), po svaku cijenu pokušao doći do Ahed.

Izraelci su joj više puta uskraćivali dozvolu za odlaskom, a jednom je njezin konvoj pogođen granatom pri čemu je uništeno vozilo odmah uz njezino.

No nakon mjesec dana i 17 neuspješnih pokušaja, nekako je uspio izvući Ahed i njezinu sestru Monu iz Gaze i dovesti ih u Ameriku.

Ahed Bseiso stigla je u Greenville u Južnoj Karolini 17. veljače 2024. Tek je napunila 18 godina. Nikad prije nije bila izvan Gaze, pa su se ona i sestra Mona sada našle u posve novom svijetu.

Kad je sada pitaju odakle joj snaga da izdrži nezamislivo, Ahed kaže da je snagu pronašla u sebi.

‘Često me pitaju kako sam izdržala i kako nisam vrištala, no nisam željela pokazati okupatorima da nas mogu uništiti‘, kaže Ahed.

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA

Njezina je priča dirnula mnoge, pa i doktora Omara Mubaraka, jendog od vodećih američkih kardio-kirurga koji joj je osigurao besplatnu protezu.

Čim ju je dobila, napravila je nekoliko koraka i kazala da joj savršeno odgovara.

Ahed je silno zahvalna svima koji su joj pomogli. No kako se, zapravo, osjeća u SAD-u - zemlji koja je najveći podržavatelj Izraela?

‘Kada vidite ljude koji su sretni što vas vide ili daju sve od sebe da vam pomognu... to je nešto što nikada neću zaboraviti. Ali prvo što sam pomislila bilo je ‘kako mogu napustiti Gazu i potražiti liječenje u zemlji koja je možda - čak i više od Izraela odgovorna za moje stanje?‘

Ahed je duboko zahvalna mlada žena, ali i žena koja unutar sebe osjeća duboku podijeljenost.

Svoj će oporavak nastaviti u Južnoj Karolini, no želi se što prije vratiti kući.

‘Sretna sam zbog ove prilike, ali moje srce je još uvijek s mojom obitelji u sjevernoj Gazi, koja je trenutno najstrašnije mjesto na svijetu.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 18:13