KAŽNJENIČKA BOJNA

Ovo su ruske jedinice koje trpe najteže gubitke: ‘Mi smo Oluja Z, preživjelo je nas 15!‘

Ove postrojbe su slične kaznenim bataljunima iz Drugoga svjetskog rata formiranima nakon što je Staljin potpisao Naredbu br. 227
 Sergei Malgavko/Tass/Profimedia

Pijani regruti, nedisciplinirani vojnici i kažnjenici. Oni su među stotinama vojnih i civilnih prijestupnika koji su ove godine prisiljeni ući u ruske kaznene jedinice poznate kao odredi "Oluja Z" i poslani na bojišnicu u Ukrajini, no malo tko među njima je živio dovoljno dugo da ispriča svoju priču.

Ali sada su neki od njih odlučili progovoriti za medije i ispričali su kako ruska vojska koristi jedinice Oluja Z (ovo "Z" je simbol ruskih postrojbi u napadu na Ukrajinu), koje se bore na najtežim sektorima fronte u Ukrajini, kao kaznene bojne za vojnike prijestupnike, navodi se u istraživanju Reutersa. Odredi Oluje Z uglavnom su formirani od bivših zatvorenika, ali šalju i vojno osoblje koje je uhvaćeno zbog pijanstva ili drogiranja ili su odbili slijediti naredbe. "Ako zapovjednici uhvate nekoga tko miriše na alkohol, odmah ga šalju u Oluju", rekao je novinarima jedan od ruskih časnika čiji identitet nije otkriven.

Zna se da se svaka od ovih jedinica sastoji od 100 do 150 pripadnika, međutim nije poznato koliko ih je formirano. Ove postrojbe, podređene izravno ruskom Ministarstvu obrane, u pravilu trpe najveće gubitke. Jedan od sugovornika Reutersa, koji je otišao u borbu iz kolonije, ispričao je da je iz njegove jedinice, u sastavu 237. pukovnije, preživjelo samo 15 ljudi, a preostalih 120 je poginulo ili ranjeno u borbama kod Bahmuta.

"Jurišnici su samo meso", rekao je vojnik koji je protivno zapovijedi zapovjednika pružio medicinsku pomoć nekolicini boraca Oluje. U razgovoru za agenciju napomenuo je kako ne zna zašto je zapovjednik naredio da se ostave ranjenici, ali to, prema njegovu mišljenju, sugerira da je vrijednost boraca Oluje za zapovjedništvo manja od vrijednosti vojnika iz regularne trupe.

Sve upućuje na to da rusko Ministarstvo obrane koristi jedinice Oluja Z kao potrošno pješaštvo koje se šalje na najopasnije sektore fronte, u obrani i ofenzivi. Ove postrojbe su slične kaznenim bataljunima iz Drugoga svjetskog rata formiranima nakon što je Josif Staljin potpisao Naredbu br. 227, poznatiju kao "Ni korak nazad!". Prema toj naredbi stvoreni su ne samo kazneni bataljuni, u koje su slani prekršitelji discipline, već i pouzdani NKVD-ovci, koji su trebali pucati na ljude koji su se povlačili. Slične postrojbe imali su Nijemci, poput zloglasne brigade Dirlewanger, koja je počinila grozne zločine u SSSR-u i prilikom gušenja ustanka u Varšavi 1944. godine.

image

Jedinice Oluje Z nasljednici su Wagnera u Bahmutu i na drugim bojištima

Natalia Kolesnikova/Afp

Izgleda da se povijest ponavlja. U početku je Wagner PMC bio angažiran u regrutiranju ruskih zarobljenika za sudjelovanje u ratu u Ukrajini. Zarobljenici su formirani i u jurišne postrojbe koje su upućivane na najteže sektore fronte. No u jesen 2022. postalo je poznato da je rusko Ministarstvo obrane također počelo regrutirati zatvorenike, da bi u veljači ove godine osnivač PMC-a Wagner Jevgenij Prigožin objavio da je njegova postrojba prestala regrutirati zatvorenike.

Gotovo u isto vrijeme TV kanal CNN objavio je istragu o jurišnoj jedinici koju je formiralo rusko Ministarstvo obrane tijekom rata s Ukrajinom u kojoj su bili ruski zarobljenici. Prema navodima CNN-a, postrojba je dobila broj 08807 i pripojena je oružanim snagama samoproglašene Luhanske Narodne Republike. Njezini borci sudjelovali su u borbama za Soledar u listopadu 2022., gdje su pretrpjeli "katastrofalne gubitke".

Jedan od bivših zatvorenika s kojim su novinari razgovarali rekao je da je bio dio grupe od 130 ljudi. Od njih nije ostalo više od 40 - ostali su ili poginuli ili su teško ranjeni. Ali službeno je postrojba 08807 kasnije dobila novi broj - 40321 - i postala je poznata kao Desantno-jurišni vod Oluja. Istraga CNN-a govori i o navodnom izvansudskom pogubljenju jednog od zatvorenika.

Viktor Sevalnev, osuđen za pljačku i regrutiran od strane Ministarstva obrane, snimio je glasovnu poruku za svoju suprugu iz bolničkog kreveta, u kojoj je izrazio bojazan da bi mogao biti upucan. Ubrzo nakon toga predstavnik oružanih snaga Luganske Narodne Republike kontaktirao je suprugu zatvorenika. Obavijestio ju je da joj je suprug preminuo od gelera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:03