NAŠAO NAČIN

Ovo ne može izmisliti ni Hollywood: Nevjerojatno čime Kim Jong Un financira svoje rakete i nuklearni arsenal

Proizvodi od ljudske kose čine gotovo 60 posto deklarirane robe koja je bila poslana u Kinu

Kim Jong Un

 Str/afp/profimedia/Str/afp/profimedia

Trgovina ljudskom kosom i njenim prerađevinama poput perika ili umjetnih trepavica, unazad nekoliko godina pomogla je održati izolirano gospodarstvo Sjeverne Koreje, ublažavajući utjecaj međunarodnih sankcija. Također je uvelike zaslužna za vitalni prihod kojim Pjongjang želi ostvariti svoje nuklearne ambicije, izvijestio je britanski Guardian.

Prošle su godine realizirali ogroman izvoz u Kinu - točnije oko 1680 tona umjetnih trepavica, lažnih brada i perika čija je vrijednost otprilike 167 milijuna dolara, prema podacima kineske carine. Proizvodi se najčešće izrađuju od kose uvezene iz Kine i zatim ponovno vraćaju njihovim tvrtkama koje ih izvoze diljem svijeta.

image

Tvornica za proizvodnju perika, ilustracija

Frederic Brown/afp/profimedia/Frederic Brown/afp/profimedia

Kako prenose britanske dnevne novine, milijuni dolara u prodaji pomogli su oporavku Sjeverne Koreje, jer proizvodi od ljudske kose čine gotovo 60 posto deklarirane robe koja je bila poslana u Kinu, inače njihovog najvećeg trgovinskog partnera.

Međutim, ako kupci detaljnije pogledaju kozmetičke proizvode, mogu primijetiti da na njima piše da su proizvedeni u Kini, umjesto Sjevernoj Koreji. Ova industrija ne podliježe UN-ovim sankcijama protiv Pjongjanga, stoga čini jedan od legalnih načina na koji režim ublažava posljedice međunarodnih sankcija.

Ostali izvori zarade

Prošla su dva desetljeća otkako je Sjeverna Koreja testirala svoje prvo nuklearno oružje i najavila potencijalnu prijetnju globalnoj sigurnosti, zbog čega je UN uveo sankcije zabrane izvoza vojnih potrepština i luksuzne robe, uz zahtjev da se prekinu nuklearna testiranja.

image

Tvornica za proizvodnju perika, ilustracija

Frederic Brown/afp/profimedia/Frederic Brown/afp/profimedia

Njihov program naoružanja se tijekom godina nije zaustavio, ali nije ni u potpunosti financiran izvozom kozmetičkih proizvoda koji su “napravljeni u Kini”, prenose britanske dnevne novine. Unatoč zabranama izvoza, režim je nastavio širiti i unaprjeđivati svoj arsenal oružja, djelomično zahvaljujući i njihovoj sposobnosti kad su u pitanju kibernetički napadi.

Između 2017. i 2023. godine, njihovi hakeri bili su osumnjičeni za izvođenje kibernetičkih napada kojima su zaradili oko 3 milijarde dolara, što su također uložili u razvoj programa nuklearnog oružja, prema izvješću UN-a.

image

Hakiranje, ilustracija

Jochen Tack/Alamy/Alamy/Profimedia/Jochen Tack/alamy/alamy/profimedia

Prema navodima Guardiana, zemlja također upravlja s više od 50 restorana u kineskim gradovima gdje su zaposleni radnici iz Sjeverne Koreje, kršeći rezoluciju UN-a iz 2017. kojom se od svih država članica tražilo da pošalju sjevernokorejske radnike nazad u njihovu matičnu zemlju u roku od dvije godine.

U međuvremenu posustaju i sankcije - Rusija je ove godine stavila veto na obnavljanje panela stručnjaka, neovisnog tijela koje je pratilo sankcije Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje od njihovog drugog nuklearnog testiranja tijekom 2009. godine, prenosi britanski dnevnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 03:39