ZAVJET ŠUTNJE

Ovo je trenutačno najvažniji Putinov čovjek. Na specijalnom je zadatku i hitno leti u SAD: ‘Krim? Dijelimo ga!‘

Avion mu je viđen odmah pored Trumpova...

Vladimir Kolokolcev

 Pavel Bednyakov/sputnik/profimedia/Pavel Bednyakov/sputnik/profimedia

Izvori iz Moskve i Kijeva kažu kako je Vladimir Putin poslao u SAD svog vjernog ministra Vladimira Kolokoceva (63) s prijedlogom za okončanje rata. Ruski je predsjednik, navodno, spreman podijeliti okupirani ukrajinski poluotok Krim kako bi završio rat kojeg je započeo u veljači 2022. godine, piše Daily Mail.

Unatoč tome što je pod sankcijama, Kolokocevu je dozvoljen ulaz u SAD kako bi, tobože, prisustvovao UN-ovom sastanku policijskih zapovjednika. No to je bio samo trik kojim mu je omogućeno da otputuje u Washington zrakoplovom iz Putinove predsjedničke flote i američkoj vladi prenese Putinove zahtjeve za mirovnim sporazumom.

O njegovom putu u SAD i poruci od Putina odvojeno su izvijestili vodeći ukrajinski TV novinar Dmitri Gordon i ruski Telegram kanal Gosdumskaja.

Putinov prijedlog Ukrajina vjerojatno neće prihvatiti jer bi prema njemu morala ustupiti ogromne dijelove okupiranog teritorija i odustati od priključenja NATO-u. Ipak, ovaj Putinov prijedlog predstavlja ustupak u odnosu na ranije ideje.

‘Glavna svrha Kolokolceva putovanja bila je predati ruski mirovni plan američkim vlastima‘, rekao je Gordon i dodao da je to Putinov plan ‘za okončanje rata‘.

Prema tom planu, Putin zahtijeva da se Ukrajina posve povuče iz okupirane Donjecke i Luganske oblasti, no Rusija bi Ukrajini predala nuklearnu elektranu Zaporižja i obližnji grad Enerhodar.

Također bi se pregovaralo o mogućem vraćanju oblasti Herson i Zaporižja pod kontrolu Ukrajine.

Poluotok Krim bi postao ‘posebno demilitarizirano administrativno područje s dvostrukom vlašću Ukrajine i Ruske Federacije‘, a Ukrajina bi se morala obvezati da neće blokirati opskrbu Krima vodom.

Putin je zauzeo Krim 2014. i zakleo se da poluotok u Crnom moru više nikada neće pripadati Ukrajini.

Prema ruskom mirovnom prijedlogu, Ukrajina bi kontrolirala ‘demilitariziranu zonu‘ duž rijeke Dnjepar od oko 100 kilometara.

Također, zemlji bi bilo zabranjeno pridruživanje NATO-u - što je jedan od ključnih ciljeva predsjednika Volodimira Zelenskog - ali bi se smjela pridružiti Europskoj uniji.

S druge strane, Zapad bi Rusiji ukinuo sankcije vezane uz naftu, plin i bankarski sektor.

Izvještaji Dmitrija Gordona i ruskog Telegram kanala Gosdumskaja razlikuju se u tvrdnjama o veličini vojske koju bi Ukrajina smjela zadržati: Gordon kaže da se radi o 350.000 vojnika, a Gosdumskaja spekulira o 150.000.

Gordon upozorava da se ‘Donjecka i Luganska oblast ne mogu prebaciti pod kontrolu Ukrajine, jer bi to ‘uzrokovalo genocid nad tamošnjim stanovništvom‘, s obzirom da je ‘trećina sudjelovala u neprijateljstvima protiv Ukrajine‘.

SAD, Rusija i Ukrajina nisu komentirale ove navode, kao ni Kolokolcevljev posjet SAD-u.

No zanimljivo je da je avion kojim je doputovao Kolokolcev, po slijetanju u Washington viđen pored zrakoplova bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je već ranije rekao da bi brzo zaustavio rat ako bude ponovno izabran za američkog predsjednika te da bi to uključivalo ustupanje određenih dijelova ukrajinskog teritorija Rusiji u zamjenu za sigurnosna jamstva nevezana uz članstvo u NATO-u.

Trump je obećao da bi mogao brzo zaustaviti iscrpljujući rat ako bude ponovno izabran i nagovijestio da bi to uključivalo Ukrajinu koja bi ustupila teritorij u zamjenu za sigurnosna jamstva nevezana uz članstvo u NATO-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 06:38