INCIDENT

'OVO JE OZBILJNA VOJNA PROVOKACIJA, SMJESTA PRESTANITE S TIM!' Američki bombarder preletio kineski umjetni otok, Peking izvan sebe

 USAF

Kina je u subotu optužila Sjedinjene Američke Države za ozbiljnu vojnu provokaciju nakon što je američki strateški bombarder B-52 preletio umjetni otočić koji je u Južnom kineskom moru dao sagraditi Peking, izvijestila je agencija AP.

U priopćenju kineskog ministarstva obrane navodi se da Amerikanci namjerno podižu tenzije na području oko kojega postoji niz nesuglasica između Pekinga i nekolicine susjednih država te SAD-a. Kinezi su od Washingtona zatražili da smjesta poduzme mjere kako bi se slični incidenti spriječili jer bi mogli nanijeti štetu odnosima dviju vojski.

Ministarstvo je u priopćenju navelo i da će poduzeti sve potrebne mjere kako bi zaštitilo kinesku suverenost, no AP ističe da je ovakva formulacija već korištena nakon prijašnjih incidenata.

Amerika formalno nema stajalište o kineskom posezanju za strateški važnim područjem u Južnom kineskom moru, no Washington smatra da sedam umjetnih otoka koje je Kina sagradila ne potpadaju pod tradicionalne regule međunarodnog prava, koje primjerice uključuju suvereni pojas od 12 nautičkih milja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:31