KRAJ RATA NA VIDIKU?

Ovo je konačni američki plan za Gazu: Hamas je rekao ‘da‘, ali onda se javio tvrdoglavi Netanyahu...

Predsjednik SAD-a objavio je plan za Gazu u tri faze, poručujući Netanyahuu da je ispunio svoj vojni cilj

Razorena Gaza

 Omar Al-qattaa/Afp

Vrijeme je da ovaj rat završi, poručio je američki predsjednik Joe Biden pozivajući Hamas da prihvati novi izraelski prijedlog za okončanje nasilja u Gazi. Hamas je poručio da na prijedlog gleda pozitivno.

Ovo je odlučujući trenutak, ističe američki predsjednik. Predloženi plan bi imao tri faze: počeo bi šestotjednim prekidom vatre, povlačenjem izraelske vojske iz naseljenih područja Gaze i intenziviranjem dostave humanitarne pomoći. U drugoj fazi Hamas bi pustio preostale taoce u zamjenu za zarobljene Palestince. Treća faza odnosila bi se na trajni prekid neprijateljstva i veliki plan obnove Gaze uz međunarodnu pomoć, prenosi BBC.

Poruka Izraelcima

"Ovo je doista odlučujući trenutak. Hamas kaže da želi prekid vatre. Ovaj prijedlog je prilika da dokažu misle li to zaista", istaknuo je Biden u petak u govoru u Bijeloj kući. Neuobičajeno je to što je plan objavio detaljno jer SAD želi izbjeći da tijekom pregovora u javnost procure netočni dijelovi, tumači CNN.

Prekid vatre omogućit će dostavu više humanitarne pomoći, sa 600 kamiona dnevno. Glavni tajnik UN-a António Guterres pozdravio je najnoviju inicijativu američkog predsjednika poručujući da je svijet svjedočio previše patnje i razaranja u Gazi te da je vrijeme da se to zaustavi.

Američki državni tajnik Antony Blinken u petak je telefonski razgovarao s ministrima vanjskih poslova Saudijske Arabije, Turske i Jordana o prijedlogu za postizanje trenutnog prekida vatre i oslobađanju talaca, prenosi Reuters. Blinken pokušava dobiti širu podršku, a CNN najavljuje da će tijekom vikenda nastaviti diplomatsku akciju za postizanje primirja.

image

Rafah

Eyad Baba/Afp

No problem je Netanyahu. Predsjednik Biden je rekao da će se neki Izraelci, uključujući dužnosnike, vjerojatno protiviti prijedlogu. "Pozvao sam vodstvo u Izraelu da stane iza ovog dogovora, bez obzira na politički pritisak", rekao je Biden, Direktno se obratio izraelskom narodu. "Trebam vašu pomoć. Svi koji sada žele mir moraju podići svoj glas i dati liderima do znanja da bi trebali prihvatiti ovaj dogovor. Radite na tome da to postane stvarno, da bude trajno i da iz tragičnog terorističkog napada i rata stvorite bolju budućnost", rekao je.

Poziv Kongresa

Biden je istaknuo da je Hamas pretrpio tolike gubitke da više ne bi mogao ponoviti napad poput onoga od 7. listopada, što je signal Izraelcima da Washington smatra da je rat završen, navodi BBC. Bilo je to možda najdalje što je Biden otišao u poruci Izraelu da su njegovi deklarirani ciljevi za operaciju u Gazi ispunjeni i da je došlo vrijeme da zaustavi borbe u sklopu sporazuma o taocima, analizira CNN. No izraelski premijer Benjamin Netanyahu inzistira na tome da rat neće biti gotov dokle god ne postigne sve ciljeve, a to su povratak svih talaca i uništenje Hamasovih vojnih i upravljačkih sposobnosti. Američki kongresmeni u petak su službeno pozvali Netanyahua da se obrati Kongresu u Washingtonu. Hamas je pak poručio da je spreman "pozitivno i konstruktivno" pristupiti svakom prijedlogu za trajni prekid vatre, pod uvjetom da Izrael "izrazi svoju izričitu predanost tome". Prijedlog je Hamasu proslijeđen preko posrednika iz Katara.

Tvrdoglavi Bibi

Američki predsjednik Joe Biden suočen je sa sve žešćim kritikama zbog podrške Izraelu dok raste broj civilnih žrtava u Gazi. Od početka napada ubijeno je više od 36.000 civila u Gazi, prema podacima Hamasa. Prije toga je 7. listopada Hamas izveo napad na Izrael, ubivši 1200 ljudi, a 252 osobe su odveli kao taoce.

Prema Bidenovim riječima, prva faza trajala bi šest tjedana i uključivala bi povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih područja Gaze i "oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, starije osobe, ranjene, u zamjenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika". Druga faza treba omogućiti "oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući vojnike". Sve dok Hamas ispunjava svoje obveze, privremeni prekid vatre bi postao "trajni prekid neprijateljstava", rekao je Biden.

Manje od sat vremena nakon što je Biden detaljno iznio prijedlog, izraelski premijer Benjamin Netanyahu odgovorio je da neće prekinuti rat dok Hamas ne bude poražen. "Izraelska vlada je ujedinjena u želji da vrati naše taoce što je prije moguće i radi na postizanju tog cilja", stoji u priopćenju ureda premijera. "Stoga je premijer ovlastio pregovarački tim da predstavi nacrt za postizanje ovog cilja, inzistirajući na tome da rat neće završiti sve dok se ne postignu svi njegovi ciljevi, uključujući povratak svih naših talaca i eliminaciju Hamasove vojske i vlade." Netanyahu je ranije više puta isticao da se rat mora nastaviti sve dok Hamas ne bude uništen.

Izraelski prijedlog od četiri i pol stranice predan je Hamasu u četvrtak navečer, rekao je visoki dužnosnik američke administracije, i vrlo se podudara s onim što je Hamas predložio prije nekoliko tjedana. Neizravni pregovori između Izraela i Hamasa o oslobađanju talaca obustavljeni su prije tri tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 17:43