ZATOPLJENJE?

Ovo je dobar znak za dvije najveće sile svijeta, Peking vraća ‘panda diplomaciju‘: ‘Oduševljeni smo!‘

Kina već dugo koristi "panda diplomaciju" za postizanje dogovora, nagrađivanje prijatelja i kažnjavanje protivnika.

Ilustracija, pande

 Costfoto/ddp Usa/profimedia/Costfoto/ddp Usa/profimedia

Kina će poslati dvije mlade pande u zoološki vrt Smithsonian u Washingtonu, objavio je u srijedu kineski Nacionalni zoološki vrt, nekoliko mjeseci nakon što su odande vraćene tri velike pande zbog pojačanih napetosti između dviju globalnih supersila.

Objava je uslijedila nakon pojačanog angažmana Washingtona i Pekinga, koji su međusobne veze uspjeli postaviti na stabilnije temelje otkako su odnosi između dviju zemalja prošle godine pali na povijesno nisku razinu. Današnja je objava jasan znak da Peking odobrava stabiliziranje veza s Washingtonom.

Nacionalni zoološki vrt Smithsonian u Washingtonu objavio je da će do kraja godine onamo iz Kine stići pande po imenu Bao Li i Qing Bao.

"Oduševljeni smo što možemo najaviti da sljedeće poglavlje našeg partnerstva u očuvanju i uzgoju panda započinje dočekom dviju novih životinja u Washington", rekla je Brandie Smith, ravnateljica Biološkog instituta Smithsonian‘s National Zoo and Conservation.

Privremeno slanje pandi iz Kine u neku drugu zemlju svijeta uobičajen je način da Kina ojača diplomatske odnose s tom državom. Kina već dugo koristi "panda diplomaciju" za postizanje dogovora, nagrađivanje prijatelja i kažnjavanje protivnika.

Nakon susreta s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u studenome u Kaliforniji kineski predsjednik Xi Jinping nagovijestio je da je otvoren za slanje većeg broja "izaslanika prijateljstva" u Sjedinjene Države.

U Kaliforniji su se dvojica predsjednika dogovorila da će pojačati komunikaciju unatoč sve intenzivnijem geopolitičkom rivalstvu, a Xijeve izjave potaknule su Bijelu kuću da kaže kako će SAD "apsolutno pozdraviti" nove pande.

Sjedinjene Države nagrađene su svojim prvim pandama nakon što je predsjednik Richard Nixon normalizirao međusobne odnose 1972. godine i nakon njegova povijesnog hladnoratovskog posjeta Kini, a potom su slijedile i brojne druge nacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 06:34