ZEMLJA GROMOVITOG ZMAJA

Otvara se drevna staza na obroncima Himalaja, turisti jedva čekaju: ‘Putovanje traje mjesec dana‘

Putnici koji će odlučiti pratiti cijelu stazu će kroz svoje putovanje prijeći 18 glavnih mostova i 10 tisuća stepenica...

Butanska priroda.

 Chinaimages/Ddp Usa/Profimedia

Kraljevina Butan jedna je od najtajanstvenijih zemalja na svijetu. Posjet "zemlji gromovitog zmaja" na listi je želja mnogih ljubitelja putovanja, no dosad je to bio prilično izazovan pothvat. Mnoge bi zato mogla obradovati vijest da će se za javnost, nakon 60 godina, ponovno otvoriti drevni put koji povezuje Butan i Tibet, piše CNN.

Prema informacijama Butansko-kanadske zaklade, glavnog donatora za obnovu rute, put dug oko 400 kilometara povezuje devet okrugova (džongkhagova), 28 lokalnih vlasti (gewogova), dvije općine, jedan nacionalni park i preko 400 povijesnih i kulturnih znamenitosti.

Putnici koji odluče pratiti cijelu stazu kroz svoje će putovanje prijeći 18 mostova i deset tisuća stepenica. Rutom će se moći hodati ili voziti brdskim biciklom.

- Ovo je važan projekt zajednice koji će pomoći obnoviti drevnu kulturu te će mnogim hodočasnicima i turistima omogućiti ekološki osviješteno i održivo iskustvo putovanja - izjavio je Sam Blyth, predsjednik Butansko-kanadske zaklade.

image

Jedan od brojnih mostova.

Chookia/Chinaimages/Profimedia

- Put također odražava filozofiju zemlje o "nacionalnoj sreći" omogućit će djeci Butana da hodaju stopama svojih predaka - dodao je Blyth.

Najzapadnija točka staze je grad Haa, koji je blizu granice s Tibetom, dok je najistočnija točka Trashigang, nedaleko od granice s indijskom saveznom državom Arunachal Pradesh.

Prema riječima predstavnika Butansko-kanadske zaklade, ambiciozni turist mogao bi prijeći cijelu stazu za otprilike mjesec dana, ali većina turista će vjerojatno uživati ​​u kraćim segmentima staze na trodnevnim, četverodnevnim ili sedmodnevnim izletima.

image

Butanski kralj i kraljica.

Ppe/Sipa Press/Profimedia

Kralj Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, 41-godišnji monarh Butana, pokrenuo je inicijativu obnove staze, koja je bila budistički hodočasnički put prije nego što je propala nakon što je Butan počeo graditi ceste šezdesetih godina prošlog stoljeća.

On će u ožujku otvoriti stazu na ceremoniji u Trongsi, svetom gradu u središnjem Butanu.

image

Jedan od brojnih hramova na butansko-tibetskoj stazi.

Sergi Reboredo/Ddp Usa/Profimedia

Zbog svoje turističke strategije, Butan je prije pandemije prosječno imao samo nekoliko tisuća posjetitelja u godinu dana.

Kao dio svog cilja da izbjegnu masovni turizam, zemlja poi danu naplaćuje obveznu naknadu u iznosu od 250 dolara, što uključuje kopneni prijevoz, smještaj, hranu i usluge vodiča. Navedeni trošak mnogima je previsok.

image

Netaknuta priroda Butana.

Chinaimages/Ddp Usa/Profimedia

Doduše, svi zainteresirani za novitete "zemlje gromovitog zmaja" morat će podnijeti zahtjev za dozvolu, a to mogu učiniti počevši od travnja. Međutim, ova himalajska zemlja trenutačno je zatvorena za turizam, no kruže glasine da kraljevstvo kreće prema potpunom ili djelomičnom ponovnom otvaranju u proljeće 2022., baš u vrijeme otvaranja spomenutog puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:51