VJETAR, VALOVI...

‘Otto‘ paralizirao dio Europe, Hrvatica iz Kalundborga: ‘Divlji vjetar mi je otpuhao bicikl!‘

Zrakoplov švedskog premijera Ulfa Kristerssona morao se vratiti i hitno sletjeti u zračnu luku Arlanda u Stockholmu
 Morten Stricker/Afp

Zbog oluje Otto koja je u petak navečer harala Skandinavijom zatvoren je bio most Oresund, u Danskoj su evakuirani neki stambeni blokovi a norveški trajekti ostalu su u lukama. Naime, vjetar je dostizao brzinu od 145 kilometara na sat na jugozapadnoj obali Norveške, a prognostičari su izdali u Danskoj narančasto upozorenje za sjeverni Jutland.

Oluja je prvo pogodila sjevernu Dansku i južnu Norvešku, pogodivši obalno područje Rogalanda i zatvorio škole. Putovanja trajektima između sjeverne Danske i Norveške su otkazana.

Brojni letovi za iz zračne luke u Kopenhagenu bili su otkazani ili odgođeni, a teško su pogođene i željezničke usluge u Jutlandu u zapadnoj Danskoj. Policija Sjevernog Jutlanda izvijestila je da su krovovi teško oštećeni i da veliki broj incidenata znači da mogu reagirati samo u najkritičnijim situacijama. Ljudi su upozoreni da ne idu na nepotrebna putovanja. Kako se oluja kretala prema istoku, cestovni i željeznički promet preko tjesnaca između Danske i Švedske bio je zatvoren tijekom večernje špice. Željeznički promet između Malmöa i Göteborga također je otkazan, a građani su pozvani da ne putuju ako nije nužno.

image
Morten Stricker/Afp
image

Morten Stricker/Afp

Zanimljivo je da je iz nekih zgrada u Kopenhagenu iseljeno 280 stanara iz tri bloka uz upozorenje da bi ih vjetar mogao srušiti. Naime, stanovi iz pedesetih imaju grešku u projektiranju pa ne mogu izdržati jake vjetrove. Ista oluja pogodila je i Škotsku te sjever Engleske te uzrokovala prekid opskrbe električnom energijom.

Čitateljica Jutarnjeg koja živi i studira u danskom gradu Kalundborgu opisala nam je što se događalo u petak navečer na obali Sjevernog mora:

- Strašan vjetar, kod nas je puhao do 90 km/h. Biciklom sam se jedva dovezla kući, a puhalo je tako jako da mi je ispred trgovine odnijelo i bicikl i stvari koje sam kupila. Ništa ti ne preostaje nego se zatvoriti u stan i čekati da prođe - rekla nam je.

Zrakoplov švedskog premijera Ulfa Kristerssona morao se vratiti i hitno sletjeti u zračnu luku Arlanda u Stockholmu tijekom poslijepodneva, javio je švedski radio. Međutim, za incident je bila kriva lažna uzbuna oko kočnica zrakoplova i nije bilo naznaka da je razlog oluja. Premijer je ipak stigao na minhensku sigurnosnu konferenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:02